Kefires lepényke sajttal, zöldfűszerrel és fokhagymával

A ropogós, ízes lepénykék a családomat már levették a lábáról. Az íze magáért beszél, mert bizony ez a kefires lepényke jó adag sajttal, friss zöldfűszerrel és fokhagymával készül. Kívül ropog, belül puha. Természetesen töltelék nélkül is elkészíthető, egy kis olvasztott vajjal megkenve szintén pompás csemege. Akár finom, frissítő szószokat, mártogatóst is készíthetünk hozzá. Tökéletes, laktató főétel! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 9.5.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kefires lepényke sajttal, zöldfűszerrel és fokhagymával

Hozzávalók

Tészta:
2 ev. kanálkefir
1 kv. kanálszódabikarbóna
1 kv. kanálkristálycukor
2 ev. kanálolaj
4-5 ev. kanálbúzafinomliszt
Töltelék:
150 greszelt sajt
5 dbfőtt tojás
5 gerezdfokhagyma
friss zöldfűszer (koriander, újhagyma, kapor…)
3 ev. kanálmajonéz

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, alaposan eldolgozzuk, majd a tésztát cipó alakúra formázzuk. Ha a tészta túl híg, akkor adhatunk hozzá lisztet. Ha pedig túl tömény, akkor kefirrel javíthatunk az állagán.
  2. A sajtot lereszeljük, a főtt tojást felkockázzuk, a fokhagymát zúzzuk, a zöldfűszert apróra vágjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és elkeverjük a majonézzel.
  3. A tésztát egyenlő adagokra osztjuk, mindegyiket lepény alakúra formázzuk, a közepére tesszük a tölteléket, majd a tésztába csomagoljuk. A töltelékkel eldolgozott tésztát ismét lepény alakúra formázzuk.
  4. A vékony lepénykék mindkét oldalát aranyszínűre sütjük, serpenyőben, szárazon, zsiradék nélkül.
  5. A tetejét olvasztott vajjal, még forrón megkenhetjük.