Kelt juhtúrós fészek

A kelt juhtúrós fészek egy igaz különlegesség a mindennapokra, Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, az előétel tölteléke pedig szabadon variálható. A juhtúrón kívül sajtos-szalonnás és sonkás-túrós töltelékkel is kipróbáltam, és mindenkinek ízlett.

Hozzáadta:, 7.9.2016
Kategória: Előételek, falatkák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Kelt juhtúrós fészek

Hozzávalók

Tésztához:
350 gbúzafinomliszt
150 grétesliszt
50 gélesztő
½ kv.kanál só
1 ev. kanálcukor
2 dbtojás
10 mlolaj
250 mltej
1 dbtojás kenéshez
Töltelékhez:
250 gjuhtúró
1 dbtojás
őrölt édes pirospaprika

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a kovászt: a meleg tejhez hozzákeverjük a cukrot, lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és negyed óra alatt felfuttatjuk. A kovászt összekeverjük a többi hozzávalóval, és csomómentes tésztává gyúrjuk. A kész tésztát liszttel meghintjük, konyharuhával lefedjük, és meleg helyen körülbelül 1 órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát körülbelül fél centi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk.
  3. A kiszaggatott korongokat átrakjuk egy tepsire. A közepére ujjunkkal mélyedést nyomunk, és ebbe kerül a juhtúrós töltelék. A töltelékhez minden hozzávalót alaposan összekeverünk.
  4. Kedvünk szerint más tölteléket is készíthetünk, például szalonnás-kéksajtosat.
  5. A korongokat 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.