Kelt kakaós kuglóf - Fotókkal

Egy esős és borongós szombat reggelen döntöttem úgy, hogy egy kis otthoni édességgel dobom fel a hangulatomat. Koránkelő vagyok, szerencsére a konyha messze van a hálószobáktól, így anélkül, hogy a férjem és gyerekek felkeltek volna, fogtam bele a kelt kakaós kuglóf elkészítésébe. Gondoltam, finom kávéval, gőzölgő forró csokoládéval igazi meglepetés lesz a családnak. Nem tévedtem. A levegős, finom, puha tészta mindenkit levett szombat reggel a lábáró.

Hozzáadta:, 12.11.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Kelt kakaós kuglóf - Fotókkal

Hozzávalók

Tészta:
450 grétesliszt
5 ev. kanálporcukor
2 dbtojás sárgája
250 mltej
1 csomagvaníliacukor
1.5 csomagélesztőpor
csipet só
125 mlolaj
Töltelék:
7 ev. kanálkakaó
7 ev. kanálporcukor
80 golvasztott vaj

Elkészítés menete

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, a tojások sárgáját, a langyos tejet és eldolgozzuk. Cipó alakúra formázzuk, letakarjuk és megkelesztjük. Én készítettem már kuglófot olaj nélkül is, és nagyon finom lett, tehát az olaj akár el is hagyható.
  2. A megkelt tésztát kinyújtjuk és megszórjuk a töltelékkel – a kakaót és a porcukrot elkeverjük, ez kerül a tésztára, majd a tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
  3. A tésztát feltekerjük.
  4. A sütőformát vajjal kikenjük, rétesliszttel beszórjuk, és ebbe kerül bele a feltekert rolád – körkörösen. A tésztát a formában még 15 percig kelesztjük, majd előre előmelegített sütőben készre sütjük.
  5. A kuglófot 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
  6. A kész kuglófot kifordítjuk a formából, majd megszórjuk porcukorral.