Kelt korong túrós töltelékkel (majonézzel)
Ha netán nem tudnátok hova tenni a majonézt a hűtőből, akkor érdemes kipróbálni ennek a pompás kelt tésztának a receptjét. A tészta nagyjából klasszikus módon készül, azt leszámítva, hogy olaj és tojás helyett egyenesen majonéz kerül a hozzávalók közé. Miután a tészta már összeállt és megkelt, nem marad más hátra, mint kiszaggatni a korongokat, megpakolni a túrós töltelékkel, megsütni és megenni.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Viki78, 14.12.2017
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
750 grétesliszt
250 mlmajonéz (Hellmanns)
kb. 300-350 mltej – szükség szerint
1 kockaélesztő (42g)
4 ev. kanálkristálycukor
csipet só
Túrós töltelék:
500 gtúró
1 dbtojás
1 csomagvaníliacukor (20g)
ízlés szerint porcukor
mazsola díszítéshez
Sütés előtt bekenéshez:
1 dbtojás
Sütés utáni bekenéshez:
kb. 30 golvasztott vaj
1 ev. kanálrum
- A tészta hozzávalóiból klasszikus kelt tésztát készítünk. Ezt csinálhatjuk kézzel, de akár kenyérsütőt – dagasztógépet is használhatunk. Ha kézzel dolgozunk, akkor az élesztőt 100 ml langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, elkeverjük és felfuttatjuk. Ez kerül a többi hozzávalóhoz, majd a tésztát letakarjuk és megkelesztjük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a túrós tölteléket.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagra) és kis, 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle
- A korongokat tepsire tesszük (amit előtte sütőpapírral kibéleltünk), majd további 15-20 percig kelesztjük. A korongokat ne tegyük túl sűrűn a tepsibe, mert sütés közben összeérhetnek, és nem őrzik meg a szép formájukat. Én egy átlagos tepsire 9 korongot teszek.
- Minden egyes megkelt korong közepére egy kisebb pohár talpával/aljával mélyedést nyomunk, amibe beletesszük a túrós tölteléket. A töltelék közepére mazsolát tettem, a széleit pedig felvert tojással megkentem. Ezután még 15 – 20 percig pihentettem.
- 15 percig sütjük 180 fokon. Még forrón megkenjük a rummal elkevert olvasztott vajjal. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk.
- Ebből a mennyiségből 32 sütit készítettem. Fontos, hogy ha kézzel dolgozunk, akkor a tejet fokozatosan adjuk hozzá. Nekem az a tapasztalatom, hogy kézi tésztakészítés során a liszt több nedvességet vesz fel, ezért is a nagyjából megadott tejmennyiség. Mazsolát mindenki ízlése szerint tesz a túrós töltelékre, de akár egyenesen a töltelékbe is bele lehet keverni.
Blogom: Recepty z mojej kuchyne
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS