Kelt korongok túrós, mákos és lekváros töltelékkel

Klasszikus kelt tészta korong alakúra formázva, amire jobbnál jobb töltelékek kerülnek. A kelt korongokat kedvünk szerint díszíthetjük a túrós, mákos és lekváros töltelékkel. A töltelékek receptjét mindenki maga találhatja ki. A túrós kevés vaníliacukorral és citromhéjjal kevertem simára, a darált mákot tejben főztem meg és darált piskótával sűrítettem (mazsolát is adtam hozzá), a szilvalekvárt pedig rummal kevertem el.

Hozzáadta:, 19.10.2018
Kategória: Desszertek, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Kelt korongok túrós, mákos és lekváros töltelékkel

Hozzávalók

25 gfriss élesztő
100 gkristálycukor
500 grétesliszt
kb. 250 mllangyos tej
125 g olvasztott vaj
1 dbtojás
1 dbtojássárga
1 dbtojás kenéshez
csipet só
túrós, mákos és lekváros töltelék
mandulaszirom díszítéshez
mazsola

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt, evőkanál lisztet, evőkanál cukrot és kevés langyos tejet elkeverjük, meleg helyre tesszük és megvárjuk, míg az élesztőt felfut.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgát és egy egész tojást, a maradék tejet és cukrot, a felfuttatott élesztőt és a felolvasztott vajat. Sima állagú tésztává gyúrjuk, lefedjük és 30 percig kelesztjük.
  3. A tésztát negyedeljük, mindegyikből cipót formázunk. Sütőpapírra tesszük és további 15 percig pihentetjük. A cipókat 0.5 cm vastagra kinyújtjuk. A közepére rátesszük a tölteléket, a szélét pedig felvert tojással kenjük meg.
  4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A túrós korongokat ízlés szerint díszítjük mákos töltelékkel, lekváros töltelékkel, mandulaszirommal. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Vaření a pečení s radostí