TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Kelt koszorú mazsolával, áfonyával
Kelt koszorú mazsolával, áfonyával
Recept Kelt koszorú mazsolával, áfonyával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   8.5.2022

Kelt koszorú mazsolával, áfonyával

Minden ünnep alkalmával megállja a helyét ez a finomság.

30 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Élesztő

20g
friss élesztő
100 ml
langyos tej
1 evőkanál (kb. 15g)
nádcukor

Tészta

300 g
tönkölyliszt
300 g
finomliszt
150 ml
langyos tej
75 g
vaj
2 db
tojássárga
70 g
nádcukor
20 g
vaníliacukor
1/2 kávéskanál
1/2 kávéskanál
citrom reszelt héja
1/2 kávéskanál
szárított narancshéj

Kell még

40 g
mazsola
40 g
szárított áfonya
rum vagy aroma
szeletelt mandula
tojás kenéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A langyos tejbe egy kanál cukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A mazsolát és áfonyát forró vízzel felöntjük, hozzáadjuk a rumot.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, puha vajat, langyos tejet és a többi hozzávalót is. Sima állagú tésztává dolgozzuk, a beáztatott áfonyát s mazsolát is belekeverjük. Addig dagasztjuk, amíg a tészta már el nem válik a tál oldalától.
  4. Liszttel meghintjük, lefedjük, egy órát kelesztjük. 3 részre osztjuk, ezeket hengerré nyújtjuk, majd a három hengert egymásba fonjuk. Megformázzuk a koszorút, sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott kör alakú formába tesszük. További 20 percig pihentetjük, lefedve.
  5. Felvert tojással megkenjük, pár percig pihentetjük, majd ismét megkenjük a tojással. Rászórjuk a mandulát.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, a hőfokot 160 fokra csökkentjük, majd további 30 percig sütjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása