TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Kelt mákos virág morzsával
Kelt mákos virág morzsával
Recept Kelt mákos virág morzsával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   19.10.2018

Kelt mákos virág morzsával

A minap találtam az egyik boltban előre elkészített mákos tölteléket, így rögtön eszembe jutott, hogy valami finomságot készítek. A kelt tészta gondolata is gyorsan jött, a végén pedig megszületett a kelt mákos virág morzsával. A tölteléket természetesen bátran változtathatjuk, pl. diósra, és a mákos töltelékbe is keverhetünk mazsolát, ha a család szereti. A desszertet még szilvalekvárral és édes morzsával dobtam fel. Szerző: Danka

90 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
300 g
rétesliszt
2 ev. kanál
kristálycukor
1/4 kv. kanál
21 g
friss élesztő
1 db
tojássárga
125 ml
langyos tej
50 g
olvasztott vaj
1 ev. kanál
olaj
mákos töltelék
szilvalekvár
tojás kenéshez
morzsa
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet, sót, tojássárgát, olvasztott vajat, olajat tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, eldolgozzuk. A kapott tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből cipót formázunk, fóliával lefedjük és 10 percig pihentetjük. Ezután a cipókból kis korongokat formázunk, megtöltjük a töltelékkel és becsomagoljuk, buktákat formázunk.
  2. A buktákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük úgy, hogy a sima felülete nézzen felfelé. Kezünkkel kilapítjuk, fóliával lefedjük és további 45 percig pihentetjük.
  3. Egy pohár segítéségével minden egyes vastag korong közepére lyukat nyomunk, mindegyik lyukba 1 kanál lekvárt teszünk, felvert tojással megkenjük, majd a széleit bevagdossuk (2-3 cm-re kezdjük a közepétől). Ezzel a módszerrel 8 „szirmot” készítünk minden egyes korongon. Morzsával megszórjuk, 170 fokos sütőben 20 percig sütjük.
  4. Mákos töltelék: kész mákos tölteléket használtam. Boltban kapható. Ha nincs, akkor a darált mákot tejben megfőzzük, reszelt almával együtt. Miután megfőtt és túl híg, akkor darált piskótával javíthatunk az állagán.
  5. Morzsa: 40 g réteslisztet, 30 g kristálycukrot és 20 g olvasztott vajat elkeverünk, villával szétnyomkodjuk, morzsoljuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása