Kelt mákos virág
A kelt tészta kedvelői szerintem imádni fogják a kelt mákos virágot. A lágy tészta és a mákos töltelék egy igazán szép ’alakzatba’ lett formázva, amitől szerintem különleges lett. Csak elég egy szeletet vágni és meglátjátok, miről is beszélek. A desszert nagyon finom, önmagában is, de akár lekvárral, csokikrémmel vagy mogyorós krémmel is fogyaszthatjuk. Szerző: Petra
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 28.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
450 grétesliszt
200 gtej
40 gélesztő
4 ev. kanálporcukor
50 mlolaj
2 dbtojássárga
csipetsó
1 dbtojás kenéshez
Töltelék:
200 gdarált mák
100 gszilvalekvár
szükség szerint tej (100-300 ml)
ízlés szerint porcukor
- A lisztet tálba tesszük, a közepére lyukat nyomunk, majd ebbe öntjük bele a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kis liszttel beszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. Ha ez megtörtént, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, a csipet sót és az olajat, majd tészta állagúra gyúrjuk. Lefedjük, egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, mindegyiket vékonyra, kör alakúra nyújtjuk (kb. 26 cm átmérő).
- A darált mákot forró tejjel felöntjük, elkeverjük a lekvárral és a porcukorral. Az állaga akkor jó, ha sűrű, kenhető, szükség szerint még adhatunk hozzá tejet. Érdemes kevesebb tejjel kezdeni és fokozatosan adagolni.
- Az egyik tésztalapot megkenjük a töltelék harmadával, lefedjük. második tésztalappal, erre kerül a következő harmad töltelék, újabb réteg tészta, ismét töltelék, majd az utolsó tésztalap.
- A kör közepére poharat teszünk, majd a pohár szélétől kezdve 12 cikkre vágjuk. Két szomszédos cikket megfogunk és befelé, egymás felé csavarunk rajtuk kettőt: a jobb oldalit balra, a bal oldalit jobbra. Ha ezzel végeztünk, akkor irány a következő 2, és így tovább.
- Sütés előtt felvert tojással megkenjük, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS