Kelt mákos virág

Recept Kelt mákos virág

Hozzáadta: TopPetra, 28.4.2020

Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények

KÜLDÖTT KÉPEK

A kelt tészta kedvelői szerintem imádni fogják a kelt mákos virágot. A lágy tészta és a mákos töltelék egy igazán szép ’alakzatba’ lett formázva, amitől szerintem különleges lett. Csak elég egy szeletet vágni és meglátjátok, miről is beszélek. A desszert nagyon finom, önmagában is, de akár lekvárral, csokikrémmel vagy mogyorós krémmel is fogyaszthatjuk. Szerző: Petra

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 28.4.2020

Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

450 grétesliszt
200 gtej
40 gélesztő
4 ev. kanálporcukor
50 mlolaj
2 dbtojássárga
csipetsó
1 dbtojás kenéshez

Töltelék:

200 gdarált mák
100 gszilvalekvár
szükség szerint tej (100-300 ml)
ízlés szerint porcukor

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A lisztet tálba tesszük, a közepére lyukat nyomunk, majd ebbe öntjük bele a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kis liszttel beszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. Ha ez megtörtént, akkor hozzáadjuk a tojássárgát, a csipet sót és az olajat, majd tészta állagúra gyúrjuk. Lefedjük, egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, mindegyiket vékonyra, kör alakúra nyújtjuk (kb. 26 cm átmérő).
  3. A darált mákot forró tejjel felöntjük, elkeverjük a lekvárral és a porcukorral. Az állaga akkor jó, ha sűrű, kenhető, szükség szerint még adhatunk hozzá tejet. Érdemes kevesebb tejjel kezdeni és fokozatosan adagolni.
  4. Az egyik tésztalapot megkenjük a töltelék harmadával, lefedjük. második tésztalappal, erre kerül a következő harmad töltelék, újabb réteg tészta, ismét töltelék, majd az utolsó tésztalap.
  5. A kör közepére poharat teszünk, majd a pohár szélétől kezdve 12 cikkre vágjuk. Két szomszédos cikket megfogunk és befelé, egymás felé csavarunk rajtuk kettőt: a jobb oldalit balra, a bal oldalit jobbra. Ha ezzel végeztünk, akkor irány a következő 2, és így tovább.
  6. Sütés előtt felvert tojással megkenjük, 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
  7. Hogy sütés közben is megmaradjon a tökéletes kor alak, tortaformába tettem a tésztát, így sütés közben szépen felfelé növekedett.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás