Kelt tésztából készült kalács morzsával

Hozzáadta: TopPetra, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek, Gyümölcs szerint, Szilva
KÜLDÖTT KÉPEK
Egy igazi cseh, kelt tésztából készült klasszikus sütemény. Ha már sütésről van szó, akkor szívesen veszem sorra a jól bevált recepteket. A tésztája puha, egyáltalán nem ragad, és nagyon könnyű vele dolgozni. A feltét pedig csak még jobbá teszi. Készítettem már pudingos feltéttel is, de az igazi jól bevált recept mégis a szilvalekvár és a rajta lévő édes morzsa – ez a kelt tésztából készült kalács morzsával.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek, Gyümölcs szerint, Szilva
ALAPANYAGOK
Kelt tészta (kb. 30 db, 9-10 cm átmérőjű kalácshoz):
500 gbúzafinomliszt
250 mltej
20 gélesztő
100 gkristálycukor
4 dbtojás sárgája
200 mlolaj
csipet só
Túrós töltelék:
250 gzsíros túró
1 dbtojás sárgája
3-4 ev. kanálcukor
1 dbcitrom reszelt héja
Lekváros töltelék:
300 gsűrű szilvalekvár
szükség szerint reszelt mézeskalács sűrítéshez
reszelt fahéj, rum
Morzsa:
150 grétesliszt
100 gkristálycukor
100 gvaj
- A meleg tejből, cukorból és élesztőből kovászt készítünk. A lisztet elkeverjük a sóval és egy tálba szitáljuk.
- Ha a kovász megkelt, belekeverjük a tojások sárgáját és az olajat, majd ez kerül bele a lisztbe. A hozzávalókból sima állagú tésztát készítünk. A legjobb erre konyhai robotgépet használni, de ha nincs, akkor természetesen kézzel dolgozunk.
- A tálat letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Ha a kelesztést fel szeretnénk gyorsítani, akkor a tálat fóliával letakarjuk, majd 45-50 fokos sütőbe tesszük. A kelesztés során a tésztát egyszer átdolgozzuk, majd pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket:
- Túrós töltelék: a hozzávalókat egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük, ízlés szerint ízesítjük.
- Morzsa: a lisztet és a cukrot egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a kis kockára vágott, puha vajat, és kézzel morzsa állagúvá dolgozzuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük, 3-4 tepsit pedig sütőpapírral kibélelünk.
- Egy pohár aljával lenyomjuk a golyókat, így kis korongok keletkeznek, a széleit pedig ujjunkkal eligazgatjuk (olyan legyen az alakja, ahogy az a képen is látszik). Bár a tészta nem ragad, a pohár alját érdemes lisztbe mártani. Azelőtt a korongokat kézzel csináltam, de a pohár segítségével gyorsabban megy. A kis korongok között több helyet hagyjunk, ugyanis sütés közben megnövekszenek.
- A korongok szélét felvert tojással megkenjük. Mi szeretjük a sok tölteléket, ezért ezzel nem spóroltunk és mindegyik kis korongra bőven került. A korongok még mazsolával, dióval vagy mandulával is díszíthetőek. Mindegyik korongra rakjunk édes morzsát, majd a süteményeket 15 perc alatt készre sütjük.
- A vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk, és ízlés szerint hozzáadjuk a rumot. Amint kivettük a korongokat a sütőből, ezzel meglocsoljuk, nemcsak a tésztát (szélét), hanem a tölteléket is.
Forrás: Víkendovépečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Česká klasika - Kynuté koláče s drobenkou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Česká klasika - kysnuté koláče s posýpkou.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hefeteigkolatschen mit Streuseln an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS