Kelt tésztából készült kalács morzsával

Egy igazi cseh, kelt tésztából készült klasszikus sütemény. Ha már sütésről van szó, akkor szívesen veszem sorra a jól bevált recepteket. A tésztája puha, egyáltalán nem ragad, és nagyon könnyű vele dolgozni. A feltét pedig csak még jobbá teszi. Készítettem már pudingos feltéttel is, de az igazi jól bevált recept mégis a szilvalekvár és a rajta lévő édes morzsa – ez a kelt tésztából készült kalács morzsával.

Hozzáadta:, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Recept Kelt tésztából készült kalács morzsával

Hozzávalók

Kelt tészta (kb. 30 db, 9-10 cm átmérőjű kalácshoz):
500 gbúzafinomliszt
250 mltej
20 gélesztő
100 gkristálycukor
4 dbtojás sárgája
200 mlolaj
csipet só
Túrós töltelék:
250 gzsíros túró
1 dbtojás sárgája
3-4 ev. kanálcukor
1 dbcitrom reszelt héja
Lekváros töltelék:
300 gsűrű szilvalekvár
szükség szerint reszelt mézeskalács sűrítéshez
reszelt fahéj, rum
Morzsa:
150 grétesliszt
100 gkristálycukor
100 gvaj

Elkészítés menete

  1. A meleg tejből, cukorból és élesztőből kovászt készítünk. A lisztet elkeverjük a sóval és egy tálba szitáljuk.Tipp: 14 inspiráló húsvéti fogás - a legjobbak legjobbjai
  2. Ha a kovász megkelt, belekeverjük a tojások sárgáját és az olajat, majd ez kerül bele a lisztbe. A hozzávalókból sima állagú tésztát készítünk. A legjobb erre konyhai robotgépet használni, de ha nincs, akkor természetesen kézzel dolgozunk.
  3. A tálat letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük. Ha a kelesztést fel szeretnénk gyorsítani, akkor a tálat fóliával letakarjuk, majd 45-50 fokos sütőbe tesszük. A kelesztés során a tésztát egyszer átdolgozzuk, majd pihentetjük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket:Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról
  4. Túrós töltelék: a hozzávalókat egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük, ízlés szerint ízesítjük.
  5. Lekváros töltelék: ha a lekvár elég sűrű, akkor nincs más dolgunk, mint felmelegíteni, majd ízesítni. Ha netán a lekvár híg lenne, akkor ha van otthon egy kis mézes puszedli, azt lereszeljük és belekeverjük a lekvárba – ezzel sűrítjük.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  6. Morzsa: a lisztet és a cukrot egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a kis kockára vágott, puha vajat, és kézzel morzsa állagúvá dolgozzuk.
  7. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, 3-4 tepsit pedig sütőpapírral kibélelünk.
  8. A megkelt tészta puha, jó vele dolgozni, és ha sütőben kelesztettük, akkor még meleg is. Mivel nem ragad, nem szükséges lisztezni. A tésztát kb. 25-30 darabra osztjuk, kis golyókat formázunk belőlük, rárakjuk a tepsire és még 10-15 percig kelesztjük.
  9. Egy pohár aljával lenyomjuk a golyókat, így kis korongok keletkeznek, a széleit pedig ujjunkkal eligazgatjuk (olyan legyen az alakja, ahogy az a képen is látszik). Bár a tészta nem ragad, a pohár alját érdemes lisztbe mártani. Azelőtt a korongokat kézzel csináltam, de a pohár segítségével gyorsabban megy. A kis korongok között több helyet hagyjunk, ugyanis sütés közben megnövekszenek.
  10. A korongok szélét felvert tojással megkenjük. Mi szeretjük a sok tölteléket, ezért ezzel nem spóroltunk és mindegyik kis korongra bőven került. A korongok még mazsolával, dióval vagy mandulával is díszíthetőek. Mindegyik korongra rakjunk édes morzsát, majd a süteményeket 15 perc alatt készre sütjük.
  11. A vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk, és ízlés szerint hozzáadjuk a rumot. Amint kivettük a korongokat a sütőből, ezzel meglocsoljuk, nemcsak a tésztát (szélét), hanem a tölteléket is.
  12. A kész korongokat egy tálra tesszük és kihűtjük. A legfinomabb közvetlenül a sütés után, még melegében. 

Forrás: Víkendovépečení