TopReceptek.hu Gyümölcs szerint Alma Kelt tésztás kalács morzsával
Kelt tésztás kalács morzsával
Recept Kelt tésztás kalács morzsával
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   14.5.2017

Kelt tésztás kalács morzsával

A sok lágy és krémes sütemény után egy kicsit tartalmasabb édességet szerettem volna készíteni. Mivel szeretem a puha és könnyű tésztát, kelt tésztából készült kalácsot készítettem édes morzsával. Hogy mindenkinek kedvére tegyek, több tölteléket is használtam: a klasszikus túrós és lekváros mellé almásat is készítettem. Ebből a mennyiségből 30 db, kb. 9-10 átmérőjű kis korong készült el. Szerencsére a kalács több napig is puha marad, és uzsonnának is csomagoltam a gyerekeknek.

Alapanyagok

Kelt tészta (kb. 30 darab, 9-10 cm átmérőjű kalácshoz):

500 g
finomliszt
250 ml
tej
20 g
élesztő
100 g
kristálycukor
4 db
tojássárga
csipet só
1 citrom héja vagy citromolaj
200 ml
növényi olaj

Túrós töltelék:

250 g
zsíros túró, nem a tégelyes fajtából
1 db
tojássárga
3-4 evőkanál
kristálycukor
1 db
citrom héja vagy citromolaj

Lekváros töltelék:

kb. 300 g
szilvalekvár
reszelt mézeskalács sűrítésre
fahéj, rum

Almás töltelék:

kb. 350-400 g
sűrű almalekvár vagy durvára reszelt, lecsepegtetett alma fahéjjal és egy kis őrölt szegfűszeggel ízesítve

Morzsa:

150 g
rétesliszt
100 g
kristálycukor
100 g
vaj

Kalácsok elkészítése:

1 db
felvert tojás – a tészta megkenéséhez
rumba áztatott mazsola, dió, mandula - díszítésre
kb. 70 g
olvasztott vaj + rum a meleg kalácsok meghintéséhez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A langyos tejből, cukorból és élesztőből kovászt készítünk. A lisztet szitáljuk át egy csipet sóval egy tálba.
  2. Amikor a kovász felfutott, belekeverjük a tojássárgáját az olajjal, és a keveréket beleöntjük a lisztes tálba. Összedolgozzuk sima, nem ragadós tésztává. Legjobban természetesen konyhai robotgéppel megy, de a tapasztaltabb asszonyok biztosan kézzel is megoldják J
  3. A tálat fedjük le konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen megkelni. Ha szeretnénk felgyorsítani a kelést, tegyünk fóliát a tálra, és tegyük 45-50 fokra állított sütőbe. A tésztát a kelés során egyszer dolgozzuk át, majd hagyjuk újra kelni. Ez alatt készítsük el a töltelékeket.
  4. Túrós töltelék: minden hozzávalót tegyünk egy tálba és keverjük össze, ízlés szerint édesíthetjük.
  5. Lekváros töltelék: ha kemény a lekvár, öntsük egy edénybe, és lassú tűzön melegítsük fel. Fahéjjal és rummal ízesíthetjük. Az én lekvárom – ellenkezőleg – túl híg volt, ezért reszelt mézeskaláccsal sűrítettem.
  6. Morzsa: A lisztet és a cukrot keverjük össze egy tálban. Adjunk hozzá enyhén megpuhult, felszeletelt vajat, kézzel dolgozzuk morzsává.
  7. A sütőt kapcsoljuk 190 fokra, 3-4 tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A kelt tésztának szép puhának, könnyűnek kell lennie, és ha sütőben kelesztettük, kellemesen meleg is lesz. Nagyon jól lehet vele dolgozni, nem tapad, nem kell alászórni. A tésztát osszuk fel kb. 30 részre, mindegyikből formázzunk golyót, és hagyjuk még a tepsin kelni kicsit.
  8. Utána egy egyenes aljú pohár segítségével nyomjuk szét a golyót, a kalácskán formázzunk karimát. A poharat jó lisztbe „mártogatni”, hogy ne ragadjon a tésztához. Régebben ujjal nyomkodtam szét a kalácsokat, de pohárral sokkal egyszerűbb. A kalácskák között hagyjunk elegendő helyet (többet, mint amennyi a fényképemen van), mivel sütéskor még nagyobbak lesznek.
  9. A kalácskák széleit kenjük meg a felvert tojással és töltsük meg őket. Mi a tésztát vékonyan szeretjük, a tölteléket meg jó gazdagon, és a fent leírt töltelékeket mind leosztottam és felhasználtam. Mindből pontosan 10 kalácska jött ki. A kalácsokat díszíthetjük mazsolával, dióval vagy mandulával. Minden kalácsot gazdagon szórjunk meg morzsával és süssük előmelegített sütőben kb. 15 percig.
  10. A vajat olvassuk fel egy kisebb lábasban és ízlés szerint adjunk hozzá rumot. A keveréket csepegtessük a kalácsokra rögtön, miután kivettük a sütőből. Ne csak a szélét, a töltelékét is csepegtessük meg a kalácsoknak. A kalácskákat tálcára vagy rácsra tegyük át a tepsiről, majd hagyjuk hűlni. Közvetlenül sütés után is fogyaszthatjuk, de pár napig nagyon puhák és könnyűek maradnak.

Forrás: Víkendové pečení

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása