Képviselőfánk vaníliakrémmel és tejszínhabbal

Régen készítettem már képviselőfánkot és eljött az idő, hogy ismét meglepjem vele a családot. Nem mondom, hogy gyorsan elkészült, de megérte a fáradozást! Amíg a fánkok sültek és hűltek, szépen nekiláttam a vaníliapudingos krémnek. Az összeállítás már gyorsan ment, a család pedig odavolt érte! Szerző: Karambola

Hozzáadta:, 8.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Fánkok, képviselőfánkok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Képviselőfánk vaníliakrémmel és tejszínhabbal

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojás
160 mlvíz
50 mlolaj
110 gfinomliszt
csipet só
Krém:
400 mltej
1.5 csomagvanília ízű pudingpor
4 ev. kanálporcukor
1 dbvaníliarúd
125 gvaj
Szükségünk lesz még:
200 mlhabtejszín
csokiöntet

Elkészítés menete

  1. Egy kisebb edénybe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a csipet sót és az olajat. Felforraljuk, a hőfokot kicsire vesszük és folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Én süteményes lapáttal dolgoztam, így egyszerűbb volt csomómentesre keverni. A tésztát addig „égetjük”, amíg el nem kezd elválni az edény oldalától. Ezután levesszük a lángról, kihűtjük.
  2. Miután kihűlt, egyenként beledolgozzuk a tojást. Minden egyes tojás után jó alaposan eldolgozzuk, én ehhez kézi robotgépet használta. A lágy tésztát süteményes zsákba töltjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsin megformázzuk a fánkokat. Én először egy réteg fánkot készítettem, majd a meglévő kis koszorúkra még egy réteget nyomtam, így magasabbak lettek.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 20 perc, de érdemes figyelni). Amikor megsült, a sütőt kikapcsoljuk, a sütő ajtaját résnyire nyitjuk és a fánkokat kihűtjük. Így a fánkok nem esnek össze és szép magasak maradnak.
  4. Amíg a fánkok hűlnek, hozzáláthatunk a krémhez. Sűrű pudingot főzünk, a vaníliarúddal együtt. A pudingot „félig” kihűtjük, a vaníliarudat kivesszük, majd a kihűlt pudingba beledolgozzuk a vajat. Ezután megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. A habtejszínt kemény habbá verjük, a csokiöntetet is előkészítjük. Ha nincs kéznél bolti, akkor gőzfürdő felett csokoládét olvasztunk és pár csepp olajjal elkeverjük.
  6. A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémet süteményes zsákba töltjük és rávisszük a fánkok felére. Erre kerül a tejszínhab, majd a csokoládéba mártott fánkokkal lefedjük.