TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Kitűnő diós-túrós sütemény
Kitűnő diós-túrós sütemény
Recept Kitűnő diós-túrós sütemény
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A kitűnő diós-túrós sütemény az ellenállhatatlan diós és túrós tészta egyvelege, mindez megbolondítva a lágy vajas krémmel. A családban nagy népszerűségnek örvend, amit nem is csodálok, mert habkönnyű, krémes, a szájban szinte szétolvad. Szerintem minél rusztikusabban néz ki, annál jobb. Készíthetjük tepsiben, de ha van elég időnk és kedvünk, akár kör alakú sütőformában is összeállíthatjuk.

TopPetra TopPetra    ·   28.11.2016

Kitűnő diós-túrós sütemény

A kitűnő diós-túrós sütemény az ellenállhatatlan diós és túrós tészta egyvelege, mindez megbolondítva a lágy vajas krémmel. A családban nagy népszerűségnek örvend, amit nem is csodálok, mert habkönnyű, krémes, a szájban szinte szétolvad. Szerintem minél rusztikusabban néz ki, annál jobb. Készíthetjük tepsiben, de ha van elég időnk és kedvünk, akár kör alakú sütőformában is összeállíthatjuk.

Alapanyagok

Túrós tészta:

600 g
túró
300 g
kristálycukor
6 db
tojás
1/2 ev. kanál
búzafinomliszt
1/2 ev. kanál
kukoricakeményítő
125 g
vaj
1 kv. kanál
sütőpor

Diós tészta:

5 db
tojás
100 g
darált dió
150 g
kristálycukor
80 g
búzafinomliszt
50 g
kukoricakeményítő
1 kv. kanál
sütőpor
120 ml
olaj

Krém:

500 ml
tej
5 ev. kanál
búzafinomliszt
2 csomag
vaníliacukor
200 g
porcukor
250 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Elkészítjük a túrós tésztát. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. Minden egyes sárgája után alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet, végül óvatosan beledolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A túrós tésztát egy sütőpapírral kibélelt, 20x30 cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon 30 percig sütjük.
  3. Ezután elkészítjük a diós tésztát. Ehhez a tojások fehérjéjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy másik tálban felverjük a tojások sárgáját, majd hozzáöntjük az olajat, végül a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet. Ezután óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. A tésztát 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (sütőpapírral kibélelt, 20x30 cm-es tepsiben). Miután kihűlt, késsel félbevágjuk (két darab, 20x30 cm-es tésztalapot kapunk).
  4. Elkészítjük a krémet. A tejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliacukrot, majd folyamatos kevergetés mellett a lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. A tejet addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  5. A porcukrot a vajjal habosra verjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejes masszához.
  6. Kezdhetjük a rétegezést. Az alsó diós tésztára rákenjük a krémet, erre kerül a túrós tészta, még egy adag krém, végül a második diós tészta, és ezt is megkenjük a maradék krémmel. A tetejét darált dióval díszítjük.
  7. A süteményt felszeleteljük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása