Kitűnő diós-túrós sütemény

A kitűnő diós-túrós sütemény az ellenállhatatlan diós és túrós tészta egyvelege, mindez megbolondítva a lágy vajas krémmel. A családban nagy népszerűségnek örvend, amit nem is csodálok, mert habkönnyű, krémes, a szájban szinte szétolvad. Szerintem minél rusztikusabban néz ki, annál jobb. Készíthetjük tepsiben, de ha van elég időnk és kedvünk, akár kör alakú sütőformában is összeállíthatjuk.

Hozzáadta:, 28.11.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Kitűnő diós-túrós sütemény

Hozzávalók

Túrós tészta:
600 gtúró
300 gkristálycukor
6 dbtojás
1/2 ev. kanálbúzafinomliszt
1/2 ev. kanálkukoricakeményítő
125 gvaj
1 kv. kanálsütőpor
Diós tészta:
5 dbtojás
100 gdarált dió
150 gkristálycukor
80 gbúzafinomliszt
50 gkukoricakeményítő
1 kv. kanálsütőpor
120 mlolaj
Krém:
500 mltej
5 ev. kanálbúzafinomliszt
2 csomagvaníliacukor
200 gporcukor
250 gvaj

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a túrós tésztát. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. Minden egyes sárgája után alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet, végül óvatosan beledolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A túrós tésztát egy sütőpapírral kibélelt, 20x30 cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon 30 percig sütjük.
  3. Ezután elkészítjük a diós tésztát. Ehhez a tojások fehérjéjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy másik tálban felverjük a tojások sárgáját, majd hozzáöntjük az olajat, végül a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet. Ezután óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. A tésztát 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük (sütőpapírral kibélelt, 20x30 cm-es tepsiben). Miután kihűlt, késsel félbevágjuk (két darab, 20x30 cm-es tésztalapot kapunk).
  4. Elkészítjük a krémet. A tejet egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vaníliacukrot, majd folyamatos kevergetés mellett a lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. A tejet addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  5. A porcukrot a vajjal habosra verjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejes masszához.
  6. Kezdhetjük a rétegezést. Az alsó diós tésztára rákenjük a krémet, erre kerül a túrós tészta, még egy adag krém, végül a második diós tészta, és ezt is megkenjük a maradék krémmel. A tetejét darált dióval díszítjük.
  7. A süteményt felszeleteljük, majd tálaljuk. Jó étvágyat!