Kiváló diós Zserbó szelet

Nagyon „szertős”, imádnivaló sütemény, ami feldobja az ünnepeket. Sőt, ez a kiváló Zserbó szelet feldobja a mindennapokat, és minden ünnep alkalmával megállja a helyét. Én nagyom szeretem jó sok lekvárral, a tetejét pedig két féle csokiöntettel is díszítem. Az elkészítése bizony időigényes, mert csak ki kell nyújtani azt az 5 tésztalapot, viszont az eredmény kárpótol minket ezért. Bátran ajánlom minden édesszájúnak!

Hozzáadta:Alexa96, 5.12.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Kiváló diós Zserbó szelet

Hozzávalók

Tészta:
750 grétesliszt
250 g + 125 gmargarin
1.5 csomagvaníliacukor
1.5 ev. kanálporcukor
3 dbtojássárga
30 gfriss élesztő
kevés tej az élesztőhöz
Diós töltelék:
320 gdarált dió
250 gporcukor
olaj a dió meglocsolásához
lekvár – inkább savanykásabb ízvilággal
Öntet:
150 gmargarin
2 dbétcsokoládé (74%-os)
1 dbfehér csokoládé

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tölteléket: a diót, a porcukrot alaposan elkeverjük. Nekem nem volt elég porcukrom, így egy kevés kristálycukrot is adtam hozzá, az eredmény pedig így is tökéletes lett. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós, darabos a töltelék, ezzel fogjuk megszórni az egyes rétegeket.
  2. Ezután a tésztát készítjük el. Egy kevés tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt. A tej legyen langyos! Miután az élesztő felfutott, beleöntjük a többi hozzávalót tartalmazó tálba – liszt, margarin, vaníliacukor, porcukor, tojéssérga.
  3. A tészta hozzávalóit elkavarjuk. Akár kézi mixert is használhatunk, de szerintem kézzel gyorsabb és egyszerűbb. Amikor a tészta már szépen összeállt, és lényegében egy szép kis tésztacipót kaptunk. A tésztát ezután 5 egyenlő részre osztjuk.
  4. Minden egyes kis tésztakupacot lisztes felületen tepsi nagyságúra nyújtunk. Abban az esetben, ha a tészta túlságosan szakad, akkor a tésztához egy kevés tejet kell adni és újra eldolgozni.
  5. Én 31 x 25 cm-es tepsit használtam. A tésztát akár méretre is vághatjuk.
  6. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd rátesszük a tésztalapot.
  7. A tésztát lekvárral megkenjük. Bátran használhatjuk a lekvárt, minél több, annál puhább és szaftosabb lesz a tészta. Ezután megszórjuk a diós töltelékkel, és egy kevés olajjal meglocsoljuk.
  8. A rétegezést egészen addig folytatjuk, míg a tepsibe nem kerül az utolsó tésztalap is. Az utolsó tésztalapot villával kibökdössük – lehetőleg jó mélyen, hogy a többi tésztalapon is keletkezzenek kis lyukacskák.
  9. Az így elkészített réteges süteményt 180 fokon 25-30 percig sütjük.
  10. Amíg a süti a sütőben készül, elkészítjük a csokiöntetet. Én kettőt is készítettem, egy étcsokoládéból készültet és egy fehér csokival készültet.
  11. A csokoládét a margarinnal gőzfürdő felett felolvasztjuk és elkeverjük.
  12. A kissé kihált csokiöntettel meglocsoljuk a megsült süteményt. Én barna szósszal kentem meg, majd a fehérrel díszítettem. Felszeleteljük és tálaljuk.