Kiváló tojássárgás szelet

A leveles tészta ismét egy remek és ízletes süteménybe került. Ez nem más, mint a kiváló tojássárgás szelet. A két lapot külön-külön sütöttem, a sütés első felében nehezékkel. Így a tésztalap sima maradt, mégis ropogós. A két tésztalap közé került az ellenállhatatlan tojássárgás krém. A fedő tésztalapra savanykás ízvilágú lekvárt kentem, a süteményt utolsó lépésben cukormázzal díszítettem.

Hozzáadta:, 31.8.2018
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kiváló tojássárgás szelet

Hozzávalók

Tojássárgás krém:
500 mltej (zsíros vagy félzsíros)
1 dbcitrom héja vagy citromolaj
1 dbvanília rúd
160-170 gtojássárga (kb. 8-9 tojásból)
150 gkristálycukor
50 gfinomliszt
130 gvaj
Szükségünk lesz még:
500 gleveles tészta
120 gfanyar ízvilágú lekvár (ribizli, meggy…)
120 gcukormáz (dr. Oetker)

Elkészítés menete

  1. Ez a mennyiség 25 x 33 cm nagyságú tepsire lett „igazítva”. A vaníliarudat ketté vágjuk, belső részét kikaparjuk és beletesszük a tejbe. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját vagy a citromolajat, majd feltesszük főni.
  2. A tojássárgát a cukorral habosra verjük, ezután beledolgozzuk a lisztet. A lisztet elég, ha lapáttal forgatjuk bele. A forró tej kb. negyedét hozzáöntjük a tojásos-tejes keverékhez, elkeverjük, majd ezt adjuk hozzá a ¾ rész tejhez. Alacsony lángon dolgozunk, addig keverjük, amíg fel nem forr. Forrástól számított 10 percig főzzük. A krémet tiszta edénybe öntjük, fóliával lefedjük és kihűtjük.
  3. A kihűlt krémbe kanalanként beledolgozzuk a puha vajat és krémesre verjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, két tepsit előkészítünk, sütőpapírral kibélelünk. A leveles tésztát kihajtogatjuk, két részre osztjuk, az egyiket rátesszük a tepsire (igyekezzünk akkorára formázni, mint a tepsi), villával megbökdössük, porcukorral megszórjuk. A tésztát sütőpapírral lefedjük, majd rátesszük a másik tepsit.
  4. A nehezéknek köszönhetően a tészta sima, egyenletes lesz, ráadásul ropogós is. Sütőbe tesszük, 10 percig sütjük. Ezután levesszük a felső tepsit és a sütőpapírt is, majd további 10 percig sütjük. Ugyanezzel a módszerrel megsütjük a másik tésztalapot is. Miután a tésztalapok kihűlnek, az egyiket megkenjük a tojássárgás krémmel. A krémet a tészta felületén elegyengetjük, a másik tésztalappal lefedjük, nagyon óvatosan rányomjuk.
  5. A krémes tészta tetejére ismét egy tepsit teszünk, amibe legalább 2 kg lisztet vagy cukrot (esetleg más nehezéket) teszünk. A tésztát legalább 2-3 órát hűtőszekrényben pihentetjük.
  6. A lekárt felmelegítjük (hogy folyós, könnyebben kenhető legyen) és megkenjük vele a felső tésztalapot. A cukormázat a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, meglocsoljuk vele a sütemény tetejét. Legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük.

 

Blogom: Víkendové pečení