Kívül ropogós, belül puha házi kenyér
Bevált recept a kívül ropogós, belül puha házi kenyérre. Az összetevők a megszokottak, de a technika kicsit eltérhet a többi recepttől. Az egyik ilyen „változtatás”, hogy a tésztát többször is áthajtom, a másik pedig az, hogy legalább 8 órát kelesztem. A tésztát érdemes előző nap este elkészíteni, így másnap már csak kevés dolog van vele. A kapott kenyér a család minden igényének megfelel! Szerző: Jaja
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 21.8.2018
Kategória: Péksütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
750 gbúzafinomliszt
50 grétesliszt
515 mlvíz
60 gélesztő
10 gméz
16 gsó
- Kitűnő házi kenyér. Az elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kicsit időigényes. A tészta 8-12 órát kel, ezért érdemes előző nap este hozzá látni.
- A finomlisztet és réteslisztet elkeverjük. 50 ml vizet kimérünk és félreteszünk, a maradék vizet hozzáöntjük a tésztához. Elkezdjük eldolgozni, ragadós tésztát kapunk. Lefedjük, 30 percig pihentetjük.
- Az 50 ml vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, felfuttatjuk.
- A tésztához hozzáadjuk az élesztőt és a sót, addig dolgozzuk, amíg sima állagú tésztát nem kapunk.
- A tésztát 5 percig pihentetjük a tálban, ezt követően lisztes felületen dolgozunk tovább. A tésztát átgyúrjuk, kézzel széthúzzuk, majd a két felét egymásra hajtjuk. Ezután ismét kinyújtjuk, majd ismét egymásra hajtjuk a két szélét. Cipót formázunk, amit kiolajozott vagy kivajazott tálba teszünk, lefedjük, 8-12 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyik adagból cipót/kenyeret formázunk, amit szeretnénk. További 10 percig pihentetjük, majd éles késsel bevagdossuk.
- A kelesztés után minél többször „forgatjuk át a tésztát”, annál puhább és lyukacsosabb lesz. Az egyes hajtogatás után érdemes legalább 30 percig pihentetni.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nadýchaný, měkký a křupavý domácí chlebíček.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Luftiges, weiches und knuspriges selbstgemachtes Brot an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS