Kívül ropogós, belül puha házi kenyér

Recept Kívül ropogós, belül puha házi kenyér

Hozzáadta: TopPetra, 21.8.2018

Kategória: Péksütemények

KÜLDÖTT KÉPEK

Bevált recept a kívül ropogós, belül puha házi kenyérre. Az összetevők a megszokottak, de a technika kicsit eltérhet a többi recepttől. Az egyik ilyen „változtatás”, hogy a tésztát többször is áthajtom, a másik pedig az, hogy legalább 8 órát kelesztem. A tésztát érdemes előző nap este elkészíteni, így másnap már csak kevés dolog van vele. A kapott kenyér a család minden igényének megfelel! Szerző: Jaja

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 21.8.2018

Kategória: Péksütemények

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

750 gbúzafinomliszt
50 grétesliszt
515 mlvíz
60 gélesztő
10 gméz
16 g

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Kitűnő házi kenyér. Az elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kicsit időigényes. A tészta 8-12 órát kel, ezért érdemes előző nap este hozzá látni.
  2. A finomlisztet és réteslisztet elkeverjük. 50 ml vizet kimérünk és félreteszünk, a maradék vizet hozzáöntjük a tésztához. Elkezdjük eldolgozni, ragadós tésztát kapunk. Lefedjük, 30 percig pihentetjük.
  3. Az 50 ml vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, felfuttatjuk.
  4. A tésztához hozzáadjuk az élesztőt és a sót, addig dolgozzuk, amíg sima állagú tésztát nem kapunk.
  5. A tésztát 5 percig pihentetjük a tálban, ezt követően lisztes felületen dolgozunk tovább. A tésztát átgyúrjuk, kézzel széthúzzuk, majd a két felét egymásra hajtjuk. Ezután ismét kinyújtjuk, majd ismét egymásra hajtjuk a két szélét. Cipót formázunk, amit kiolajozott vagy kivajazott tálba teszünk, lefedjük, 8-12 órát kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindegyik adagból cipót/kenyeret formázunk, amit szeretnénk. További 10 percig pihentetjük, majd éles késsel bevagdossuk.
  7. A kelesztés után minél többször „forgatjuk át a tésztát”, annál puhább és lyukacsosabb lesz. Az egyes hajtogatás után érdemes legalább 30 percig pihentetni.
  8. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A cipókat/kenyereket tepsibe tesszük és 10-15 percig sütjük. Ezután a hőmérsékletet 200 fokra csökkentjük és további 10-15 percig sütjük. A hőmérsékletet tovább csökkentjük, 180 fokra, kenyeret pedig sütő függvényében 30-40 perc alatt készre sütjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS

Bocsánat, újra olvastam a receptet. 60 g = 6 dkg élesztő szerepel. Valóban?

Úgy tűnik, magokat is tartalmaz. Azokat mikor teszed hozzá? A többszöri hajtogatást a 12 órás kelesztés után csinálod? Köszönöm a válaszod.

20.2.2022, TopPetra (administrátor) válasz00

A magokat még az elején, de ez ízlés dolga. A hajtogatást a kelesztés előtt csináljuk.

Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás