Klasszikus almás pite

A jól bevált recepteken nem kel változtatni, úgy jók, ahogy vannak. Például ez a tökéletes, klasszikus almás pite. Már ezerszer ettem és készítettem el, de mindig meglep, mennyire finom, mennyire puha és gyümölcsös. Pedig nincs benne semmi varázslat, csupán egy-két alapanyag. Szeretem a sok almát, a kevesebb cukrot, a jó sok fahéjat, így az almát így fűszereztem be. Már a sütés alatt pompás illat árasztotta el a konyhát. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 1.5.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Klasszikus almás pite

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
200 gporcukor
250 gvaj
2 dbtojás
1 csomagsütőpor
csipet
1 dbcitrom héja
1 csomagvaníliacukor
125 mltejföl
Töltelék:
1 kgalma
ízlés szerint cukor
fahéj
kb. 2 evőkanálbúzadara

Elkészítés menete

  1. A 24 x 36 cm-es tepsit kivajazzuk, liszttel beszórjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, majd kis lángon puhára pároljuk. Amikor az alma már jó puha, levesszük a tűztől, hozzáadjuk a darát, elkeverjük és kihűtjük.
  3. Elkészítjük a tésztát – a hozzávalókat jó alaposa eldolgozzuk. Én a tejfölt kanalanként dolgoztam bele a tésztába – minden tejföl más, valamelyik sűrűbb, valamelyik hígabb… A tésztát két egyenlő részre osztjuk, mindkét tésztaadagot tepsi nagyságúra nyújtjuk.
  4. Az egyik tésztalapot rátesszük a kivajazott és liszttel beszórt tepsibe, rárakjuk a tölteléket (előtte a felesleges nedvességet kezünkkel kinyomjuk), letakarjuk a másik tésztalappal. Villával kibökdössük a felső réteget.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, porcukorral megszórjuk.