Klasszikus, fantasztikus krémes
Mamám mindig így készítette, tőle tanultam ezt az egyszerű receptet. A tészta, hab, krém és csokoládé teszi ellenállhatatlanná. Szerző: Triniti
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 30.4.2021
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Világos tészta:
3 dbtojássárga
4 ev. kanálporcukor
4 ev. kanálrétesliszt
1 ev. kanáltej
2 ev. kanálolaj
1/2 ev. kanálrum
1/2 csomagsütőpor
3 dbtojásfehérje
Sötét tészta:
3 dbtojássárga
4 ev. kanálporcukor
4 ev. kanálrétesliszt
1 ev. kanáltej
2 ev. kanálolaj
1/2 ev. kanálrum
1/2 csomagsütőpor
3 dbtojásfehérje
1 ev. kanálkakaó
Sárga krém:
6 dbtojássárga
6 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálkukoricakeményítő
3 ev. kanálfinomliszt
1 csomagvaníliacukor
1 ltej
200 gmargarin vagy vaj
Hab:
6 dbtojásfehérje
600 mlporcukor
1 dbcitrom - leve
Csokiöntet:
100 gétcsokoládé
3 ev. kanálolaj
- A krémmel kezdjük. A tojássárgát a cukorral és vaníliacukorral felverjük. Hozzáadunk egy kevés tejet, a keményítővel elkevert lisztet, csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni, majd hozzáadjuk a tojássárgás keveréket. Sűrű pudingot főzünk, kihűtjük. A vajat habosra verjük, hozzáadjuk a kihűlt tojássárgás krémhez, majd az egészet krémes, lágy állagúra dolgozzuk.
- A világos tészta hozzávalóit elkeverjük - a tojásfehérjét habbá verjük, úgy forgatjuk bele. Sütőpapírral kibélelt, 20 x 40 cm-es tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, kb. 15-20 perc alatt. Ugyanígy elkészítjük a kakaós tésztát is.
- A megsült kakaós tésztára rákenjük a krémet, lefedjük a világos tésztával. Erre kerül rá a hab: a tojásfehérjét a cukorral és citrom levével gőzfürdő felett habbá verjük. Elegyenengetjük, majd csokiöntettel meglocsoljuk. Hűtőszekrénybe tesszük. Miután már összeállt a krémes, felszeleteljük, tálaljuk.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tradiční recept na fantastické krémeše.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS