Klasszikus kelt bukta

Hozzáadta: TopPetra, 3.8.2019
Kategória: Főételek, Édes főételek, Bukták, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Engem anyukám és nagymamám is úgy tanított, hogy bizony a zsír adja meg az ízét, zamatát és puhaságát a buktának. Ezért is készítem én is disznózsírral a klasszikus kelt buktákat. A menet egyszerű: az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, majd kelesztés után kinyújtjuk, felkockázzuk, töltelékkel megtöltjük, becsomagoljuk és megsütjük. A töltelék nálunk finom lekváros és mazsolás-túrós-tojásos egy csipet vaníliacukorral. Szerző: Mineralka
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 3.8.2019
Kategória: Főételek, Édes főételek, Bukták, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
1 kgbúzafinomliszt
120 gkristálycukor
100 gsertészsír
42 gfriss élesztő
3 dbtojásfehérje
5-6 dcltej (szükség szerint)
csipet só
Töltelék:
500 gtúró
150 gkristálycukor
2 csomagvaníliacukor
ízlés szerint mazsola
1 dbtojás
Szükségünk lesz még:
tejjel elkevert tojássárga kenéshez
- A receptet a kelt tészta elkészítésével kezdjük: másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tejet érdemes kis adagokban a tésztához adni, így a mennyisége kb. 5-6 deciliter között mozoghat. A tésztát lefedjük, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
- Sütés előtt tejjel elkevert tojássárgával megkenjük.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS