TopReceptek.hu Tészták Kelt tészta Klasszikus kelt bukta
Klasszikus kelt bukta
Recept Klasszikus kelt bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   3.8.2019

Klasszikus kelt bukta

Engem anyukám és nagymamám is úgy tanított, hogy bizony a zsír adja meg az ízét, zamatát és puhaságát a buktának. Ezért is készítem én is disznózsírral a klasszikus kelt buktákat. A menet egyszerű: az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, majd kelesztés után kinyújtjuk, felkockázzuk, töltelékkel megtöltjük, becsomagoljuk és megsütjük. A töltelék nálunk finom lekváros és mazsolás-túrós-tojásos egy csipet vaníliacukorral. Szerző: Mineralka

110 perc
Elkészítés
25 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

1 kg
búzafinomliszt
120 g
kristálycukor
100 g
sertészsír
42 g
friss élesztő
3 db
tojásfehérje
5-6 dcl
tej (szükség szerint)
csipet só

Töltelék:

500 g
túró
150 g
kristálycukor
2 csomag
vaníliacukor
ízlés szerint mazsola
1 db
tojás

Szükségünk lesz még:

tejjel elkevert tojássárga kenéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A receptet a kelt tészta elkészítésével kezdjük: másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tejet érdemes kis adagokban a tésztához adni, így a mennyisége kb. 5-6 deciliter között mozoghat. A tésztát lefedjük, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületre visszük, kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. A tésztát felkockázzuk, megtöltjük a töltelékkel, becsomagoljuk.
  3. A buktákat zsírral kikent tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük.
  4. Sütés előtt tejjel elkevert tojássárgával megkenjük.
  5. 180 fokon 25 percig sütjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása