TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Klasszikus kelt bukta
Klasszikus kelt bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   3.8.2019

Klasszikus kelt bukta

Engem anyukám és nagymamám is úgy tanított, hogy bizony a zsír adja meg az ízét, zamatát és puhaságát a buktának. Ezért is készítem én is disznózsírral a klasszikus kelt buktákat. A menet egyszerű: az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, majd kelesztés után kinyújtjuk, felkockázzuk, töltelékkel megtöltjük, becsomagoljuk és megsütjük. A töltelék nálunk finom lekváros és mazsolás-túrós-tojásos egy csipet vaníliacukorral. Szerző: Mineralka

110 perc
Elkészítés
25 perc
Sütés/főzés

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Tészta:

1 kg
búzafinomliszt
120 g
kristálycukor
100 g
sertészsír
42 g
friss élesztő
3 db
tojásfehérje
5-6 dcl
tej (szükség szerint)
csipet só

Töltelék:

500 g
túró
150 g
kristálycukor
2 csomag
vaníliacukor
ízlés szerint mazsola
1 db
tojás

Szükségünk lesz még:

tejjel elkevert tojássárga kenéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A receptet a kelt tészta elkészítésével kezdjük: másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tejet érdemes kis adagokban a tésztához adni, így a mennyisége kb. 5-6 deciliter között mozoghat. A tésztát lefedjük, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületre visszük, kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. A tésztát felkockázzuk, megtöltjük a töltelékkel, becsomagoljuk.
  3. A buktákat zsírral kikent tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük.
  4. Sütés előtt tejjel elkevert tojássárgával megkenjük.
  5. 180 fokon 25 percig sütjük.

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept