Klasszikus kelt bukta

Recept Klasszikus kelt bukta
KÜLDÖTT KÉPEK

Engem anyukám és nagymamám is úgy tanított, hogy bizony a zsír adja meg az ízét, zamatát és puhaságát a buktának. Ezért is készítem én is disznózsírral a klasszikus kelt buktákat. A menet egyszerű: az élesztőt felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, majd kelesztés után kinyújtjuk, felkockázzuk, töltelékkel megtöltjük, becsomagoljuk és megsütjük. A töltelék nálunk finom lekváros és mazsolás-túrós-tojásos egy csipet vaníliacukorral. Szerző: Mineralka

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

1 kgbúzafinomliszt
120 gkristálycukor
100 gsertészsír
42 gfriss élesztő
3 dbtojásfehérje
5-6 dcltej (szükség szerint)
csipet só

Töltelék:

500 gtúró
150 gkristálycukor
2 csomagvaníliacukor
ízlés szerint mazsola
1 dbtojás

Szükségünk lesz még:

tejjel elkevert tojássárga kenéshez

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A receptet a kelt tészta elkészítésével kezdjük: másfél deci tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukrot és lisztet adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tejet érdemes kis adagokban a tésztához adni, így a mennyisége kb. 5-6 deciliter között mozoghat. A tésztát lefedjük, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületre visszük, kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagra. A tésztát felkockázzuk, megtöltjük a töltelékkel, becsomagoljuk.
  3. A buktákat zsírral kikent tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük.
  4. Sütés előtt tejjel elkevert tojássárgával megkenjük.
  5. 180 fokon 25 percig sütjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás