Klasszikus linzer az ünnepi asztalra

A linzer egy igazi klasszikus, generációkon átívelő kiváló aprósütemény, ami a mai napig nagy népszerűségnek örvend a családban. Akárhogy készítjük, mindig elfogy, és a készítésre kiváló alkalom az ünnepek közeledte. A klasszikus linzer az ünnepi asztalra egy omlós linzer lekvárral megkenve, és megtoldva még egy linzer, aminek a díszítése szabadon választható. Én a szintén klasszikusnak mondható porcukrot használtam, de készítettem már isteni étcsokoládés és fehér csokoládés köntössel is. Akármi is a feltét vagy dísz, az omlós tészta és az édes lekvár még sokáig a család, és a következő generációk kedvence is lesz.

Hozzáadta:, 2.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony, Ünnepek
Recept Klasszikus linzer az ünnepi asztalra

Hozzávalók

Hozzávalók:
350 gsimaliszt
250 gvaj
120 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
3 dbtojás sárgája
Továbbá szükségünk lesz:
lekvár a kenéshez
porcukor a szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és sima állagú tésztává gyúrjuk. A kész tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és egy egész napra hűtőbe tesszük.
  2. Másnap a tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkára tesszük és 3-5 mm vastagra (vagy akár vastagabbra) nyújtjuk. Egy süteményszaggatóval formákat szaggatunk a tésztából, amiket sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk. A kiszaggatott tésztaformákat 170 fokon kb. 5 percig sütjük.
  3. A megsült formákat kihűtjük, és lekvárral összeragasztjuk őket, esetleg ízlés szerint krémmel, csokoládéval ízesítjük.
  4. A kész süteményeket porcukorral megszórjuk és tányérra tesszük. Én ebből a tésztamennyiségből összesen 56 formát szaggattam ki, és a végén összesen 28 lekváros linzersüteményem lett.