Kókuszos-epres dzsem

Igazán exotikus ízvilággal rendelkezik az epres-kókuszos dzsem. Jó sok eper, csipetnyi kókuszreszelék, fehér rum és van a hozzávalók közt. Mint ahogy az a lekvároknál szokás, itt is a főzéssel kezdődik a történet, amit aztán úgy fejezünk be, hogy szépen belemerjük a kikészített kis üvegebe a kapott dzsemet. Szerző: Jaja

Hozzáadta:, 19.6.2020
Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kókuszos-epres dzsem

Hozzávalók

400 mleperlé vagy víz
100 g kókuszreszelék
1 kgeper
500 gkristálycukor
1 csomagcitromsav
50 mlfehér rum
1 csomagDzsemfix extra 2:1b (Dr.Oetker)

Elkészítés menete

  1. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
  2. A kókuszreszeléket edénybe szórjuk, felöntjük az eperlével (vagy vízzel) és kis lángon felforraljuk és kb. 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot. 2 evőkanálnyi mennyiségű lében elkeverjük a dzsemfixet és félretesszük.
  3. A cukros alapot rummal ízesítjük, hozzáadjuk a citromsavat és további 5 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Hozzáadjuk az epret és addig főzzük, amíg az eper szét nem fő.
  4. Ezután adjuk hozzá a félretett dzsemfixet, 3-5 percig főzzük, majd a lángról levesszük. Ha habos, a habot eltávolítjuk, majd a lekvárt üvegbe töltjük, lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk és 5 percig így pihentetjük. 5 perc után ismét megfordítjuk, kihűtjük.