Kókuszos-karamelles keksz

A kókuszos-karamelles keksz egy falatnyi édes kísértés a mindennapokra. A finom kókuszos keksz nagyon jól illik a tökéletes karamelles krémhez. A keksz elmaradhatatlan kelléke az olvasztott csokoládé. Ehhez használhatunk fehéret, étcsokoládét, vagy akár mindkettőt, a díszítésnek csupán a képzelet szabhat határt. Kávéhoz, teához, kakaóhoz is isteni, de önmagában is megállja a helyét. Nagyon jó vendégváró falatka, de akár ünnepi asztalra is kerülhet.

Hozzáadta:, 5.2.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények, Karácsony
Kókuszos-karamelles keksz

Hozzávalók

Tészta:
125 gvaj
50 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
1 ev. kanáltejföl
1 dbtojás
1 db tojásfehérjekenéshez
100 gkókuszreszelék
150 g5búzafinomliszt
1 kv. kanálsütőpor
Karamelles töltelék:
200 gkristálycukor
200 mlhabtejszín
1 kv. kanálvanília aroma
Dekoráció:
100 gfehér- vagy étcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A vajat a porcukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojást. Alaposan eldolgozzuk, végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A tésztát kivesszük a hűtőből és kis golyókat formázunk belőle. A golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd a felvert tojásfehérjével megkenjük. Mindegyik kis golyó közepére a képen látható módon mélyedést készítünk. Ez lehet ujjunkkal, vagy akár egy fakanál nyelével.
  3. A golyókat 180 fokon 10-12 percig sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  4. Elkészítjük a krémet. Egy edénybe beleszórjuk a cukrot, amit karamellizálunk. A tejszínt felmelegítjük és ezzel öntjük fel a karamellizált cukrot. Ha a karamell közben túlságosan megkötött, nem baj, a tejszínben felolvad, de a lángot vegyük le minimális fokozatra. A tejszínes karamellt folyamatosan főzzük és kevergetjük, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a vanília aromát és alaposan eldolgozzuk.
  5. Az így elkészített karamellel töltjük meg a kekszeket. A tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük, megvárjuk, míg megköt és tálaljuk. Jó étvágyat!
  6. A vajat a porcukorral és vaníliacukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a felvert tojást. Alaposan eldolgozzuk, végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  7. A tésztát kivesszük a hűtőből és kis golyókat formázunk belőle. A golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd a felvert tojásfehérjével megkenjük. Mindegyik kis golyó közepére a képen látható módon mélyedést készítünk. Ez lehet ujjunkkal, vagy akár egy fakanál nyelével.
  8. A golyókat 180 fokon 10-12 percig sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és kihűtjük.
  9. Elkészítjük a krémet. Egy edénybe beleszórjuk a cukrot, amit karamellizálunk. A tejszínt felmelegítjük és ezzel öntjük fel a karamellizált cukrot. Ha a karamell közben túlságosan megkötött, nem baj, a tejszínben felolvad, de a lángot vegyük le minimális fokozatra. A tejszínes karamellt folyamatosan főzzük és kevergetjük, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a vanília aromát és alaposan eldolgozzuk.
  10. Az így elkészített karamellel töltjük meg a kekszeket. A tetejét olvasztott csokoládéval díszítjük, megvárjuk, míg megköt és tálaljuk. Jó étvágyat!