Kókuszos zabpelyhes keksz

A ropogós kekszek világát szerintem a kekszimádóknak nem kell bemutatni. Kiváló kávéhoz, teához, kakaóhoz, mindenféle forró italhoz, ráadásul még finom is. A családunk egyik kedvence a kókuszos zabpelyhes keksz. Nem állítom, hogy egészséges, és azt sem, hogy diétás, de legalább van benne zabpehely, aminek pozitív tulajdonságai ismeretesek. Ha valaki nincs kibékülve a kókuszreszelékkel, akkor bátran lecserélheti darált dióra is. A kekszhez kevesebb cukrot adtam, ez ízlés dolga. Szerző: Mila

Hozzáadta:, 18.2.2018
Kategória: Egészséges receptek, Előételek, falatkák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kókuszos zabpelyhes keksz

Hozzávalók

Kb. 24 adaghoz:
100 gvaj
2 ev. kanálméz
1 bögrebúzafinomliszt (vagy fehér tönkölyliszt)
1 bögrezabpehely
1 bögrekókuszreszelék
1/3 bögrenádcukor
csipet só
1/2 kv. kanálszódabikarbóna + 1 ev. kanál forró víz

Elkészítés menete

  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, két tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  2. A vajat a mézzel elkeverjük, felolvasztjuk, majd miután egységes keveréket kaptunk, kihűtjük.
  3. Az átszitált lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a kókuszreszelékkel, a cukorral és a sóval.
  4. A szódabikarbónát egy kisebb tálba szórjuk, hozzáadjuk a kanál forró vizet, elkeverjük, és hozzáöntjük a vaj és méz keverékéhez. A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és alaposan eldolgozzuk.
  5. A tészta akár darabosnak is tűnhet, de egyrészt jól el kell dolgozni, másrészt könnyen formázható, a vaj pedig összetartja. A tésztából kis adagokat szaggatunk ki, amiből korongokat formázunk. Nekem 24 korongot sikerült kihoznom ebből a tésztamennyiségből.
  6. A 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, ezalatt szépen megbarnulnak. Kivesszük a sütőből, benne hagyjuk a tepsiben, és kihűtjük. Jól lezárható süteményes dobozban tároljuk.

Blogom: Víkendové pečení