Kovászolt leves cipóban

A levesek nagyon figyelemreméltó és változatos ételek, valahol a főétel előtt, valahol pedig nagyon-nagyon gazdagon főételként tálalják. A teljesség igénye nélkül lehet sós, savanyú, édes, csípős, zöldséges, húsos, gyümölcsös, tejszínes, krémes… és ezek megszámlálhatatlan kombinációja. Most egy lengyel, Zsurek nevezetű savanyú levest módosítottam és próbáltam ki, és be kell, hogy valljam ez a kovászolt leves cipóban az egyik kedvencem lett. A recept alapja az erjesztett teljes kiőrlésű rozsliszt. A kovászt még csütörtökön készítettem el, így hétfőn (4 nappal később) ehhez a leveshez használtam fel a maradék vasárnapi húslevest.

Hozzáadta:, 13.12.2016
Kategória: Levesek
Kovászolt leves cipóban

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
30 gszalonna
1,2 lzöldség- vagy tyúkhúsleves
5 dbközepes burgonya
2 ev. kanál20%-os tejföl
só, ételízesítő, bors, majoránna
ízlés szerint, adagonként 1-2 főtt tojás
4-5 dbcipó
Kovász:
250 mlmeleg víz
2 gerezdfokhagyma
100 gteljes kiőrlésű rozsliszt
száraz kenyér

Elkészítés menete

  1. A szalonnát felkockázzuk és kis mennyiségű olajon megpirítjuk.
  2. A tyúkhúslevest felforraljuk. Hozzáadjuk a szalonnát, a megtisztított és felkockázott burgonyát, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
  3. Hozzáöntjük a kovászt (A kovászt 4-5 nappal előbb készítjük el: egy üvegedénybe beleszórjuk a lisztet és leöntjük a meleg vízzel. Elkeverjük, hozzáadjuk, a felnegyedeld fokhagymát és az öreg kenyér héját. Az edényt lefedjük, és meleg helyen tartjuk). A levest sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, majd levesszük a tűzről. Megvárjuk, míg egy kicsit kihűl, majd belekeverjük a tejfölt.
  4. A levest friss cipóban tálaljuk – a cipókat kettévágjuk (nem félvbe, hanem a kb. az 1 / 4 részénél), belsejét kikaparjuk, amit 180-200 fokon 510 percig szárítunk. Ez attól függ, ki milyen ropogósan szereti. Mi imádjuk, ha nagyon ropog. A levest a cipóba merjük, a tetejére ízlés szerint főtt tojást teszünk, ropogós cipóbéllel tálaljuk. Jó étvágyat!