Krémes diós rudak

Hozzáadta: TopPetra, 2.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Párizsi kiflik
Ez az édesség biztos számos név alatt létezik, én viszont simán csak krémes diós rúdnak hívom. Nagyon hasonlít a párizsi kiflihez azzal a különbséggel, hogy a krémmel töltött diós rudak tésztája lisztet is tartalmaz. Ennek ellenére a tészta nagyon puha és finom, a krémmel és csokoládéval pedig mennyei édesség. Számomra ez a hármas kombináció - puha tészta, lágy krém, finom csokoládé – verhetetlen, főleg akkor, ha ez ilyen falatkákban, vagy rudak formájában van tálalva. Természetesen a család is rákapott, és ünnepek alkalmával az egyik kötelező sütemény a bejgli és linzer mellett. Már csak ezért is megéri rászánni az időt. Az elkészítése bizony időigényesebb, bár nem bonyolult. Szerintem érdemes kipróbálni, a krémes diós rudak nálunk elengedhetetlen része az ünnepi süteményes menünek.
Hozzáadta: TopPetra, 2.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Párizsi kiflik
ALAPANYAGOK
Diós rúd:
Karamelles-tejszínes krém:
Továbbá szükségünk lesz:
Csokoládéöntet:
- A sütőt 160 fokra állítjuk, és előkészítünk két tepsit, amiket sütőpapírral kibélelünk.
- Egy tálban elkeverjük a darált diót, cukrot és 2 evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a tojást és sima tésztává gyúrjuk. Ha a tészta túlságosan ragad, és nem tartja meg a formáját, akkor adjunk hozzá még lisztet, esetleg darált diót vagy cukrot. A tészta állaga nagyban függ a tojás nagyságától, én lehetőleg M-es tojást használok, abból is a kisebb méretűt.
- A kész tésztából kézzel kisebb darabokat tépünk le és kb. 6 cm hosszú, kisujjnyi vastagságú (1 - 1.5 cm) hengereket formázunk. A hengereket a tepsire rakjuk és ügyelünk arra, hogy az egyes hengerek között kellő hely legyen. Én a biztonság kedvéért a hengerek formázása közben a nyújtódeszkát kicsit beliszteztem.
- Amíg a tészta kihűl, elkészítjük a krémet: a 140 g tejszínt egy kisebb edénybe öntjük, hozzáadjuk a mézet és alacsony lángon elkezdjük melegíteni. A csokoládét egy üvegedénybe tesszük és mikróban felolvasztjuk. Ha a makrózást nem szeretjük, akkor a csokoládét gőzfürdő felett is felolvaszthatjuk. A cukrot egy magasabb edénybe szórjuk és alacsony lángon karamellt készítünk belőle. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen oda. A karamellhez hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd felöntjük a tejszínes-mézes keverékkel. Vigyázat, eléggé habozni fog! Alaposan elkeverjük, és addig főzzük, míg egységes, krém állagú nem lesz.
- A karamell 1/3 részét ráöntjük a felolvasztott csokoládéra és óvatosan elkeverjük – a lényeg, hogy egységes krém keletkezzen. Ezután lassan, fokozatosan hozzákeverjük a maradék karamellás krémet is, végül kézi robotgéppel simára dolgozzuk. Az egészet háztartási fóliával letakarjuk és legalább 24 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Másnap a sűrű krémhez hozzáöntjük a 180-200 g tejszínt, alaposan elkeverjük, majd kézi robotgéppel alaposan eldolgozzuk, alacsony fokozaton. A végén inkább kézzel keverjük, nehogy a krém csomós legyen, kicsapódjon.
- Az elkészült krémet habzsákba töltjük, és kis fogazatú fejet illesztünk a zsákra, a nyílás átmérője kb. 7 mm. Körkörös mozdulatokkal rányomjuk a krémet az egyes diós rudakra. Ezután a süteményt alaposan le kell hűteni, én 20-30 percre fagyasztóba szoktam rakni (vagy egy éjszakára hűtőbe, kinek mennyi ideje van), és csak ezután mártom meg őket a csokoládés öntetben.
- Ha a mártogatás során a krém az öntetbe esik, azt jelenti, hogy a rudak még nincsenek kellően lehűlve. Ilyenkor 15-20 percre fagyasztóba tesszük őket, és már működik is a dolog J
- A kész diós rudakat hűtőszekrényben tároljuk, és pár órával az elkészülte után a legfinomabb, amikor a tészta kellően megpuhul és omlós lesz.
Blogom: Víkendovépečení