TopReceptek.hu Gyümölcs szerint Szilva Krémes hokkaido tökös szelet
Krémes hokkaido tökös szelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   7.11.2019

Krémes hokkaido tökös szelet

A sütőtök vagy hokkaido tök igazi tökéletes őszi alapanyag. Édesen, sósan, csípősen, pikánsan is elkészíthető. Nagyon hálás feladat vele dolgozni, és akár krémlevesnek, köretnek vagy éppen sütemény alapanyagnak is használhatjuk. Legutóbb krémes hokkaido tökös krémes szeletet készítettem, ahol a lágy, puha tésztát a tökből készült pürével dobtam fel. Erre került egy adag sűrű, finom lekvár, lágy krém és a csokiöntet. Szerző: Danka

25 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Püré:

1 db
kisebb hokkaido tök
1 ev. kanál
vaj
kb. 50 ml
víz
csipet só

Korpusz:

3 db
tojás
200 g
kristálycukor
1 kv. kanál
citromlé
240 g
tökpüré (leírás a receptben)
180 g
finomliszt
1 kv. kanál
szódabikarbóna
1/2 kv. kanál
szerecsendió (reszelt)
1 kv. kanál
citromhéj
1/2 kv. kanál
őrölt szegfűszeg
sűrű lekvár

Tejfölös krém:

600 g
tejföl
200 ml
habtejszín
1 csomag
pudingpor (kókusz vagy vanília ízesítésű)
ízlés szerint cukor

Öntet:

120 ml
habtejszín
120 g
magas kakaótartalommal rendelkező csokoládé (52%)
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Először a tökpürét készítjük el: a tököt (tényleg kicsi, héjával együtt 200-250 g) felkockázzuk. Az edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tököt, a csipet sót és a vizet. Addig pároljuk, amíg a tök tökéletesen meg nem puhul. Ezután leturmixoljuk. Akkor jó, ha már lágy, krémes. Kihűtjük.
  2. Hozzáláthatunk a korpusz elkészítéséhe. A tojásokat a cukorral és a citromlével együtt jó alaposan felverjük – kézi robotgéppel. Ezután óvatosan belekeverjük a tökpürét, a lisztet, szódabikarbónát, fűszereket. A kapott tésztát magas falú, kb. 32x22 cm-es tepsibe töltjük, amit előtte kivajaztunk és rétesliszttel beszórtunk.
  3. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd megkenjük a sűrű lekvárral. Én szilvalekvárt választottam.
  4. A krémhez a habtejszínt felverjük és eldolgozzuk a többi hozzávalóval. Rákenjük a lekvárral megbolondított tésztára.
  5. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a kockára tört csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. Rögtön a krémre öntjük, elegyengetjük.
  6. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Ízlés szerint díszítjük.

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept