Krémes hokkaido tökös szelet

A sütőtök vagy hokkaido tök igazi tökéletes őszi alapanyag. Édesen, sósan, csípősen, pikánsan is elkészíthető. Nagyon hálás feladat vele dolgozni, és akár krémlevesnek, köretnek vagy éppen sütemény alapanyagnak is használhatjuk. Legutóbb krémes hokkaido tökös krémes szeletet készítettem, ahol a lágy, puha tésztát a tökből készült pürével dobtam fel. Erre került egy adag sűrű, finom lekvár, lágy krém és a csokiöntet. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 7.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Krémes hokkaido tökös szelet

Hozzávalók

Püré:
1 dbkisebb hokkaido tök
1 ev. kanálvaj
kb. 50 mlvíz
csipet só
Korpusz:
3 dbtojás
200 gkristálycukor
1 kv. kanálcitromlé
240 gtökpüré (leírás a receptben)
180 gfinomliszt
1 kv. kanálszódabikarbóna
1/2 kv. kanálszerecsendió (reszelt)
1 kv. kanálcitromhéj
1/2 kv. kanálőrölt szegfűszeg
sűrű lekvár
Tejfölös krém:
600 gtejföl
200 mlhabtejszín
1 csomagpudingpor (kókusz vagy vanília ízesítésű)
ízlés szerint cukor
Öntet:
120 mlhabtejszín
120 gmagas kakaótartalommal rendelkező csokoládé (52%)

Elkészítés menete

  1. Először a tökpürét készítjük el: a tököt (tényleg kicsi, héjával együtt 200-250 g) felkockázzuk. Az edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tököt, a csipet sót és a vizet. Addig pároljuk, amíg a tök tökéletesen meg nem puhul. Ezután leturmixoljuk. Akkor jó, ha már lágy, krémes. Kihűtjük.
  2. Hozzáláthatunk a korpusz elkészítéséhe. A tojásokat a cukorral és a citromlével együtt jó alaposan felverjük – kézi robotgéppel. Ezután óvatosan belekeverjük a tökpürét, a lisztet, szódabikarbónát, fűszereket. A kapott tésztát magas falú, kb. 32x22 cm-es tepsibe töltjük, amit előtte kivajaztunk és rétesliszttel beszórtunk.
  3. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd megkenjük a sűrű lekvárral. Én szilvalekvárt választottam.
  4. A krémhez a habtejszínt felverjük és eldolgozzuk a többi hozzávalóval. Rákenjük a lekvárral megbolondított tésztára.
  5. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a kockára tört csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. Rögtön a krémre öntjük, elegyengetjük.
  6. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Ízlés szerint díszítjük.