Krémes mákos szelet

Ez a sütemény a mák kedvelőinek biztosan főnyeremény! A tészta puha, lágy, egyszerűen ellenállhatatlan! Két réteg mákos tészta közt egy réteg világos tészta bújik meg, finom, lágy krémmel megbolondítva. A tetejét krémmel és habfixálóval kemény habbá vert tejszínhabbal díszítettem. Természetesen bárhogy díszíthetjük, ez már csak rajtunk múlik. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 3.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Krémes mákos szelet

Hozzávalók

Mákos tészta:
3 dbtojásfehérje
3 ev. kanálcukor
5 ev. kanálmák (egész mákszem, nem darált)
2 ev. kanálrétesliszt
1 kv. kanálsütőpor
Világos tészta:
3 dbtojásfehérje
3 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálrétesliszt
2 ev. kanálolaj
1 kv. kanálsütőpor
Krém:
500 mltej
1 csomagvanília ízű pudingpor
6 dbtojássárga
7 ev. kanál kristálycukor
200 g vaj
1 kv. kanál vaníliaaroma
Dekoráció:
400 ml habtejszín
1 csomag habfixáló

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a mákos tésztát. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a mákot és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket 20x27 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A tésztalapokat 200 fokon 10 percig sütjük, a végén két mákos tésztalapot kapunk.
  2. Az előzőhöz hasonlóan készítjük el a világos tésztát is, azzal a különbséggel, hogy mák helyett olajat adunk a tésztához.Ugyanúgy két tésztalapot sütünk.
  3. A krémhez a tojássárgát a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a pudingport, az aromát, majd fokozatosan a tejet is beledolgozzuk. Sűrű kását főzünk, majd kicsit kihűtjük. Ekkor adjuk hozzá a vajat és folyamatos kevergetés mellett beledolgozzuk, majd megvárjuk, míg a krém teljesen kihűl.
  4. Az egyik mákos tésztát megkenjük a krémmel, rátesszük a világos tésztát és lenyomkodjuk. Erre kerül a következő krém és a világos tészta, majd a világos tésztára ismét krém és a második mákos tészta. Végül a tetejét is megkenjük a krémmel, elegyengetjük.
  5. A habtejszínt a habfixálóval habbá verjük. A süteményt a tejszínhabbal díszítjük, majd az egész süteményt jó alaposan lehűtjük. Felszeleteljük, tálaljuk.