TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Krémes roló olasz habbal
Krémes roló olasz habbal
Recept Krémes roló olasz habbal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   25.10.2016

Krémes roló olasz habbal

Egy isteni krémes sütemény, ami biztos mindenkinek ízleni fog. Legutóbb ezt a krémes rolót olasz habbal készítettem, de a sütemény bátran tölthető vaníliás krémmel, tojáshabbal, csokoládés krémmel, lényegében bármivel, ami ízlik a családnak (és nem utolsó sorban nekünk is – pont ezért készítettem már sós, sajtos krémel is). A recept elkészítése időigényes, de „hamis roló” is készíthető leveles tésztából. Szerintem megéri foglalkozni a süteménnyel, mert a végeredmény mindenért kárpótol.

Alapanyagok

A tésztához szükségünk lesz:

380 g
finomliszt + liszt a lisztezéshez
250 g
margarin
200 g
tejföl
1 db
tojás a bekenéshez
olaj

Olasz krémhez:

5-6 db
tojás fehérje (összesen 150 g) - szobahőn
120 g
kristálycukor
240 g
kristálycukor + víz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A lisztet, margarint, tejfölt összekeverjük és tésztává dolgozzuk (én konyhai robotgépet használtam). A kész tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük (én a tésztát előző este készítettem el, a tésztát pedig egy éjszakát pihentettem a hűtőben).
  2. A pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből és előkészítjük a rolóformákat. A rolóformákat olajjal vagy más növényi zsiradékkal (margarinnal) bekenjük: én a kezemet olajoztam be és ezzel mentem végig a rolóformákon. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütőt pedig bekapcsoljuk, és 170 fokra állítjuk.
  3. A tésztát 2 mm vastag téglalap alakúra gyúrjuk és kb. 1.5-2 cm vastag széles csíkokra vágjuk. A tészta hossza attól függ, milyen rolókat is szeretnénk – hosszúakat vagy rövideket. A tésztacsíkokat a rolóformákra tekerjük (amit előtte zsiradékkal bekentünk), és az így elkészített tésztarolókat a sütőpapírra tesszük.
  4. A rolókat felvert tojással megkenjük és az előmelegített sütőbe tesszük, 12-15 percig sütjük. A sütés ideje a sütő minőségétől és a tészta hosszától is függ, a roló akkor jó, ha szép aranybarna. Ezután a rolókat kivesszük a sütőből, kihűtjük, és óvatosan lehúzzuk a rolóformákról. Vigyázzunk, a tészta nagyon törékeny. Ha a tészta nem jön le a formáról, akkor a forma vastagabb végét nyugodtan csapjuk rá az asztalra, ezután a tészta könnyebben lejön.
  5. Én ebből a mennyiségből kb. 40-50 kisebb rolót készítettem el. A rolókészítés és sütés időigényes feladat. Ha többet készítünk, akkor a tésztát tartsuk a hűtőben, mert a nagy mennyiségű zsiradéknak köszönhetően aránylag gyorsan megpuhul és nehéz vele bánni. Mindig csak akkora tésztát használjunk, amennyit kinyújtunk és feltekerünk a formára.
  6. A krémhez 120 g cukrot a tojások fehérjéjével kemény habbá verjük. A maradék 240 g cukrot egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy pont ellepje, majd 115-120 fokra melegítjük. A cukros oldatot nem kevergetjük, csupán az edényt forgatjuk. Akkor jó, ha a cukor már feloldódott. Miután a szirup elkészült, még forrónhozzákeverjük a tojáshabhoz és folyamatosan kevergetjük addig, míg a tojáshabos krém le nem hűl. Mielőtt habzsákba töltjük, a tojáshabos krémet 5-6 percre hűtőbe tesszük, így könnyebben lehet majd vele dolgozni.
  7. Az olasz habot habzsákba töltjük és megtöltjük vele a rolókat mindkét oldalról. A megtöltött krémrolókat pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Felszolgálás előtt porcukorral megszórjuk. A krémroló 1-2 nap pihentetés után az igazi, de közvetlenül a töltés után is fogyasztható, azonban ilyenkor nagyon roppanós és törékeny.

Forrás: Víkendové pečení

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása