Kuba torta

A csokoládé és banán kettősét már gyerekkorom óta nagyon szeretem. Emlékszem, gyerekként anyukám sokat mondogatta, hogy az ő idejében banánt csak ünnepnapokon engedhettek meg magukat. Szerencsére nálunk már más a helyzet, és banán szinte heti rendszerességgel vásárolok. A banán és csokoládé/kakaó a kubai torta elengedhetetlen kellékei. A puha tésztára egy jó adag lekvár, párizsi krém, banán és végül csokoládés öntet kerül. Én ribizlilekvárt használtam, de akár narancs- vagy citromlekvárra is lecserélhető.

Hozzáadta:, 8.7.2017
Kategória: Torták
Kuba torta

Hozzávalók

Hozzávaló 16 szeletes tortához:
4 dbtojás
120 gkristálycukor
2 ev. kanálolaj
1 ev. kanálvíz
120 grétesliszt
2 kv. kanálsütőpor
20 gkakaó
Töltelék:
500 mlhabtejszín
50 gkristálycukor
50 gkakaó
1 dbvaníliacukor
200 gribizlilekvár
4 dbbanán
Tetejére:
150 gétcsokoládé

Elkészítés menete

  1. Tortakorpusz: a tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd kanalanként beledolgozzuk a kristálycukrot, egyenként a tojások sárgáját, ezután az olajat, vizet, a kakaót, végül az átszitált és sütőporral elkevert lisztet. A kapott tésztát egy 26 cm átmérőjű, kivajazott és liszttel beszórt tortaformába öntjük. A tésztát 180 fokon készre sütjük – tűpróbával ellenőrizzük.
  2. Töltelék: egy kevés tejszínben elkeverjük a cukrot, kakaót és vaníliacukrot, felöntjük a maradék tejszínnel és forrásig főzzük. Levesszük a tűzről, megvárjuk, míg kihűl és legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután kemény habbá verjük.
  3. A tortakorpusz felső rétegét eltávolítjuk. A korpuszt megkenjük a ribizlilekvárral. A banánokat hosszában félbevágjuk és rátesszük a korpuszra. Rátesszük a tölteléket, és az oldalára is kenünk. A tetejét csokoládéöntettel leöntjük, és tetszés szerint frissítjük. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sadovska