TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral
Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral
Recept Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   27.8.2017

Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral

A kulajda az egyik leglaktatóbb leves, amit valaha ettem. Az íze igazán intenzív, amit az ecet, a tejszín és a gomba is tovább fokoz. A tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral, a tetején buggyantott tojással annyira gazdag, hogy egy tányér után más ételt már nem is kívánok, teljesen eltelít. Főleg, ha egy szelet friss, forró, ropogós kenyeret is fogyasztunk hozzá. Remek választás a mindennapokra.

Alapanyagok
2 marék
szárított gomba
5 db
burgonya
1 csokor
friss kapor
3 db
babérlevél
5 szem
szegfűbors
2 ev. kanál
ecet
1 ev. kanál
cukor
ízlés szerint só, bors
1000 ml
zöldségalaplé
250 ml
33%-os habtejszín
4 db
tojás
3 ev. kanál
vaj és + 2 ev. kanál olaj
2 ev. kanál
(púpos) búzafinomliszt
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A gombát hideg vízbe áztatjuk, ideális esetben egy éjszakára, de legalább egy órára.
  2. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáöntjük a gombáról leszűrt vizet, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott burgonyát, az apróra vágott gombát, a babérlevelet és a szegfűborsot, sózzuk és borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
  3. A tejszínt elkeverjük 3 evőkanálnyi forró levessel és jó alaposan elkeverjük.
  4. A tejszínt hozzáöntjük a leveshez, cukorral és ecettel ízesítjük, szükség esetén sózhatjuk.
  5. Hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot. A tányérba szedett levest egy darab buggyantott tojással tálaljuk.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása