Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral

A kulajda az egyik leglaktatóbb leves, amit valaha ettem. Az íze igazán intenzív, amit az ecet, a tejszín és a gomba is tovább fokoz. A tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral, a tetején buggyantott tojással annyira gazdag, hogy egy tányér után más ételt már nem is kívánok, teljesen eltelít. Főleg, ha egy szelet friss, forró, ropogós kenyeret is fogyasztunk hozzá. Remek választás a mindennapokra.

Hozzáadta:, 27.8.2017
Kategória: Levesek
Recept Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral

Hozzávalók

2 marékszárított gomba
5 dbburgonya
1 csokorfriss kapor
3 dbbabérlevél
5 szemszegfűbors
2 ev. kanálecet
1 ev. kanálcukor
ízlés szerint só, bors
1000 mlzöldségalaplé
250 ml33%-os habtejszín
4 dbtojás
3 ev. kanálvaj és + 2 ev. kanál olaj
2 ev. kanál(púpos) búzafinomliszt

Elkészítés menete

  1. A gombát hideg vízbe áztatjuk, ideális esetben egy éjszakára, de legalább egy órára.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal
  2. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáöntjük a gombáról leszűrt vizet, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott burgonyát, az apróra vágott gombát, a babérlevelet és a szegfűborsot, sózzuk és borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
  3. A tejszínt elkeverjük 3 evőkanálnyi forró levessel és jó alaposan elkeverjük.Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról
  4. A tejszínt hozzáöntjük a leveshez, cukorral és ecettel ízesítjük, szükség esetén sózhatjuk.
  5. Hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot. A tányérba szedett levest egy darab buggyantott tojással tálaljuk.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt

Blogom: Vaření s Tomem