Kulajda, avagy tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral
A kulajda az egyik leglaktatóbb leves, amit valaha ettem. Az íze igazán intenzív, amit az ecet, a tejszín és a gomba is tovább fokoz. A tejszínes-gombás krumplileves friss kaporral, a tetején buggyantott tojással annyira gazdag, hogy egy tányér után más ételt már nem is kívánok, teljesen eltelít. Főleg, ha egy szelet friss, forró, ropogós kenyeret is fogyasztunk hozzá. Remek választás a mindennapokra.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Viki78, 27.8.2017
Kategória: Levesek, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
2 marékszárított gomba
5 dbburgonya
1 csokorfriss kapor
3 dbbabérlevél
5 szemszegfűbors
2 ev. kanálecet
1 ev. kanálcukor
ízlés szerint só, bors
1000 mlzöldségalaplé
250 ml33%-os habtejszín
4 dbtojás
3 ev. kanálvaj és + 2 ev. kanál olaj
2 ev. kanál(púpos) búzafinomliszt
- A gombát hideg vízbe áztatjuk, ideális esetben egy éjszakára, de legalább egy órára.
- Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, hozzáadjuk a lisztet és rántást készítünk. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáöntjük a gombáról leszűrt vizet, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott burgonyát, az apróra vágott gombát, a babérlevelet és a szegfűborsot, sózzuk és borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
- A tejszínt elkeverjük 3 evőkanálnyi forró levessel és jó alaposan elkeverjük.
- A tejszínt hozzáöntjük a leveshez, cukorral és ecettel ízesítjük, szükség esetén sózhatjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot. A tányérba szedett levest egy darab buggyantott tojással tálaljuk.
Blogom: Vaření s Tomem
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS