Lágy almás szelet mandulás morzsával

Ha van finom almás sütemény a világon, akkor ez bizony az! Lágy tészta, hihetetlenül gazdag almás réteggel, a tetején pedig édes mandulás morzsával, amit a szórás előtt sütőben sütünk készre. Zseniális! Minden rétege tökéletes: a tésztaalap, az almás krém, na meg a roppanós morzsa is. Csak ajánlani tudom! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 18.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Alma, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy almás szelet mandulás morzsával

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
150 mltej
1 csomagvaníliacukor
120 grétesliszt
120 gvaj
3 dbtojás
200 gporcukor
700 galma
300 mlalmalé
2 ev. kanálcitromlé
100 mlvíz
50 gkukoricakeményítő
½ kv. kanálfahéj
50 gaprított mandula
porcukor szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a vaníliacukrot és a porcukrot (100 g). Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat (60 g). Amikor a vaj már felolvadt, hozzáadjuk a lisztet (60 g), elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliacukorral és porcukorral elkevert tejet. Kis lángon dolgozunk.
  2. Addig dolgozzuk, amíg tésztát nem kapunk. A tésztát kihűtjük, beledolgozunk a tojássárgát. Mindegyik tojássárga után alaposan eldolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a tésztához. Összedolgozzuk.
  3. Az így elkészített tésztát 24x26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A megsült tésztát kihűtjük.
  4. Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk, így nem fog megbarnulni.
  5. Az almalében a keményítőt és fahéjat csomómentesre keverjük és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 3-5 perc). Hozzáadjuk a felszeletelt almát, majd még amíg forró, rátesszük a megsült tésztára. Kihűtjük.
  6. A vajat (60 g) és porcukrot (100 g) alaposan elkeverjük, így megkapjuk a morzsát. A mandulát is beledolgozzuk, amikor a morzsa már kezd összeállni. Az így elkészített morzsát sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk és 200 fokon aranyszínűre sütjük – a sütési idő függ a sütőtől és a morzsa méretétől is, érdemes nyomon követni a sütési folyamatot. Sütés közben néha meg-megkeverjük. A megsült morzsával szórjuk meg az almás réteget. Utolsó lépésben porcukorral megszórjuk, felszeleteljük és tálaljuk.