Lágy diós kosárkák

Édes kis falatok a karácsonyi asztalra! Ez a sütemény egy tökéletes példa arra, hogyan lehet felhasználni a szekrényben megbújó kosár alakú sütőformákat. A tészta, a lekvár, a diós töltelék, kakaós krém és csokiöntet fantasztikus egységet alkot, így a siker karácsonykor egyszerűen garantált! Kicsit „pepecselős” a munka, de megéri elkészíteni. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 18.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy diós kosárkák

Hozzávalók

Tészta:
400 gfinomliszt
250 gvaj
200 gporcukor
140 gdarált dió
1 dbtojás
2 ev. kanálkakaó
csipet őrölt fahéj
1 db citromreszelt héja
1 db citromleve
Diós töltelék:
300 gőrölt dió
100 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
100 mlrum
Kakaós krém:
300 gvaj
150 gkristálycukor
3 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálkakaó
Szükségünk lesz még:
200 gfőzőcsoki
100 gpikáns lekvár
100 gmargarin

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit eldolgozzuk. Amikor megkaptuk a tésztát, golyó alakúra formázzuk. Kis adagokat szaggatunk ki belőle, amit a kis kosár sütőformákba töltünk. A formákat előtte vajjal kikenünk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-15 percig sütjük. Érdemes sütés közben figyelni a tésztát.
  2. A diós töltelék hozzávalóit alaposan eldolgozzuk.
  3. A megsült kosárkákat megkenjük a pikáns lekvárral, rákenjük a diós tölteléket, majd a tetejét a krémmel díszítjük.
  4. A krémhez a tojást a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük, gőzfürdő felett. Kihűtjük, majd beledolgozzuk a vajat és a kakaót, végül a krémet süteményes zsákba töltjük.
  5. A kosárkákat hűvös helyen tároljuk, majd miután minden krém megkötött, olvasztott csokoládéba mártjuk. (csokoládés és margarin gőzfürdő felett felolvasztva, elkeverve).