TopReceptek.hu Péksütemények Lágy, fokhagymás péksütemény
Lágy, fokhagymás péksütemény
Recept Lágy, fokhagymás péksütemény
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   31.10.2019

Lágy, fokhagymás péksütemény

Imádom a péksüteményeket! A kelt tészta nálam amúgy is nagy kedvenc, így mindig megragadom az alkalmat, hogy elkészítsem a kedvenceimet. A sós ételek közül a lágy, fokhagymás péksüteménynek becézett finomság az egyik kedvencem. A kelt tészta tökéletes, és hogy még jobban nézzen ki, sütés előtt a tésztát bevagdosom. A finom sós „kalácsot” sonkával és karakteres mártogatóssal tálalom. Szerző: Milka

35 perc
Elkészítés
25 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Alap:

50 dkg
finomliszt
1 kv. kanál
30 g
élesztő
2 kv. kanál
kristálycukor
55 g
vaj
250 ml
tej (szükség szerint több)

Kenéshez:

tojás
olaj
fokhagyma
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, egy kanál lisztet és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a többi hozzávalóval és puha, lágy állagú tésztává gyúrjuk. Lefedjük, és kb. 1-1.5 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagból kb. 40 cm hosszú hengert formázunk (olyan hosszú legyen, mint egy tepsi).
  3. A hengert sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, lefedjük és további 15 percig kelesztjük.
  4. A hengereket bevagdossuk. Ügyeljünk arra, hogy tésztát tényleg csak bevagdossuk és ne vágjuk át! Ezután még 15 percig pihentetjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót és az olajat (1 tojáshoz kb. 1 evőkanál olaj), majd megkenjük vele a tésztákat.
  5. Szezámmaggal vagy napraforgómaggal megszórhatjuk. 180 fokon 25 percig sütjük.
  6. Kihűtjük. Én füstölt sonkával és hideg, fokhagymás mártogatóssal tálalom.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása