Imádom a péksüteményeket! A kelt tészta nálam amúgy is nagy kedvenc, így mindig megragadom az alkalmat, hogy elkészítsem a kedvenceimet. A sós ételek közül a lágy, fokhagymás péksüteménynek becézett finomság az egyik kedvencem. A kelt tészta tökéletes, és hogy még jobban nézzen ki, sütés előtt a tésztát bevagdosom. A finom sós „kalácsot” sonkával és karakteres mártogatóssal tálalom. Szerző: Milka
Hozzávalók
Alap:50 dkgfinomliszt
1 kv. kanálsó
30 gélesztő
2 kv. kanálkristálycukor
55 gvaj
250 mltej (szükség szerint több)
Kenéshez:tojás
só
olaj
fokhagyma
Elkészítés menete
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot, egy kanál lisztet és felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a többi hozzávalóval és puha, lágy állagú tésztává gyúrjuk. Lefedjük, és kb. 1-1.5 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagból kb. 40 cm hosszú hengert formázunk (olyan hosszú legyen, mint egy tepsi).
- A hengert sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, lefedjük és további 15 percig kelesztjük.
- A hengereket bevagdossuk. Ügyeljünk arra, hogy tésztát tényleg csak bevagdossuk és ne vágjuk át! Ezután még 15 percig pihentetjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót és az olajat (1 tojáshoz kb. 1 evőkanál olaj), majd megkenjük vele a tésztákat.
- Szezámmaggal vagy napraforgómaggal megszórhatjuk. 180 fokon 25 percig sütjük.
- Kihűtjük. Én füstölt sonkával és hideg, fokhagymás mártogatóssal tálalom.