Lágy, ízletes répatorta

A sárgarépa egyik legjobb felhasználási módja szerintem a répatorta. Édes, narancssárga, és rendkívül jól passzol hozzá a dió és a fahéj. Nem csoda, hogy a répatorta házi marcipánnal sokszor kerül az asztalra. Én finom, krémes öntettel készítem, amit a torta közepébe is csempészek, majd az egész tortát ezzel vonom be. Ha időm engedi, akkor marcipánt is készítek. Szerencsére beszereztem répa alakú formákat, amibe csak beleteszem a narancssárgára színezett marcipánt, és már el is készültek a díszek. Az elkészült sütemény puha, finom, édes, nehéz neki ellenállni.

Hozzáadta:, 7.10.2018
Kategória: Torták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Lágy, ízletes répatorta

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojás
kb. 200 mlolaj
2 bögrebarnacukor
2 kv. kanálvaníliaaroma (vagy juharszirup)
2 bögrerétesliszt
2 kv. kanálszódabikarbóna
2 kv. kanálsütőpor
1/2 kv. kanál
2 kv. kanálőrölt fahéj
3 bögrereszelt répa (8-10 db)
1 bögredió
Öntet:
500 gnatúr krémsajt (Philadelphia)
2 bögreporcukor
1 kv. kanálvaníliaaroma (vagy juharszirup)
1 dbcitrom leve
2 ev. kanálvaj (hogy az öntet ne repedezzen
Marcipán:
100 gtejpor
100 gporcukor
1 kv. kanálméz
kevés víz
1 dbtojásfehérje

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a tésztát: a tojást a cukorral és a vaníliaaromával habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat, a répát, a darált diót, végül a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet.
  2. A tésztát tortaformába simítjuk, majd 175 fokon 1 órát sütjük.
  3. A tortát kihűtjük, kettévágjuk, megkenjük az öntet 1/3-ával, a két tortarészt összetapasztjuk és az egészet megkenjük a maradék öntettel. Szerintem másnap fogyasztva a legjobb.
  4. Öntet: 
    500 g krémsajtot (Philadelphia), a 2 bögre porcukrot, vaníliaaromát, citromlevet és a puha vajat alaposan elkeverjük.
  5. Marcipán:
    A hozzávalókat kézzel eldolgozzuk, addig, amíg a tészta szép sima nem lesz. Ezután Wilton ételfesték pasztával színezzük, majd megfelelő formában megformázzuk a répa alakú marcipánt.

Blogom Renyvel: Pečení všeho druhu ORIGINAL