Lágy kakaós-gyümölcsös szelet

Szerencsére a finom konzerveknek és befőtteknek köszönhetően a gyümölcsös finomságokról ősszel és télen sem kell lemondanunk. Legutóbbi választásom erre a lágy kakaós-gyümölcsös szeletre esett. Az alapja a puha piskótatészta kakaóval dúsítva, amire tejölös-gyümölcsös-túrós töltelék került, a tetejére pedig a gyümölcs levéből készített lágy puding. Ellenállhatatlan! Szerző: Danka

Hozzáadta:, 11.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy kakaós-gyümölcsös szelet

Hozzávalók

Korpusz:
6 dbtojás
200 gkristálycukor
100 mlmeleg víz
100 mlolaj
200 grétesliszt
30 gkakaó
1 marékaprított dió
1 csomagsütőpor
Töltelék:
500 glágy túró
600 gtejföl
2 csomagvaníliacukor
ízlés szerint porcukor
1/2 csomagfőzés nélküli pudingpor
kompót vagy gyümölcskonzerv
Tetejére:
kompót- vagy konzervlé, 1 L-ig vízzel felöntjük
ízlés szerint italpor (pl TESCO-ban kapható)
2.5 csomagvanília ízű pudingpor

Elkészítés menete

  1. A tojásokat a cukorral sűrű habbá verjük (kézi robotgépet használtam), hozzáadjuk a meleg vizet, az olajat, majd ezután óvatosan belekeverjük a kakaóval, dióval és sütőporral elkevert lisztet. A tésztát vajjal kikent és liszttel beszórt tepsibe (42x32 cm) öntjük. Ha szeretnénk, hogy a süti magasabb legyen, akkor bátran használhatunk ennél kisebb tepsit is.
  2. A tésztát 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  3. A megsült tésztát kivesszük a ütőből, kihűtjük. Amíg a tészta sül és hűl, elkészítjük a tölteléket, amivel megkenjük, végül pedig az öntetet, amit a tetejére öntünk.
  4. Töltelék: a túrót a tejföllel, vaníliacukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és pudingporral alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett gyümölcsöt – a levet felfogjuk, a gyümölcsöket pedig ha kell, kisebbre daraboljuk. Ezzel is elkeverjük, majd rákenjük a kihűlt tésztára.
  5. A zseléhez a felfogott gyümölcsös levet vízzel felöntjük, egészen addig, amíg 1 l végtérfogatot nem kapunk. Hozzáadjuk a pudingport és az italport (citromosat használtam), ha pedig szeretnénk, ételfestékkel is színezhetjük.
  6. Csomómentesre keverjük, sűrű pudingot főzünk, amit még forrón ráöntünk a krémre. Elegyengetjük.
  7. A kész süteményt legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Miután minden réteg megkötött, felszeleteljük és tálaljuk.