Lágy keksz csokoládés-boros krémmel

Bizony-bizony, a lágy kekszeket boros krémmel tapasztottam össze! Az íze pedig fantasztikus lett! 200 ml rozé bort használtam, amit a receptben is jelölt hozzávalókkal dúsítottam. Természetesen a vaj és a csokoládé elengedhetetlen, de a végeredmény csodálatos! A lágy, mogyorós kekszeket tapasztottam össze ezzel a krémmel, majd pedig bezsebeltem az elismerést. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 20.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy keksz csokoládés-boros krémmel

Hozzávalók

Tészta:
125 gvaj
120 gporcukor
150 gdarált mogyoró vagy dió
1/2 kv. kanálőrölt fahéj
1 dbtojássárga
3 ev. kanáltejföl
300 gfinomliszt
1 kv. kanálsütőpor
Töltelék:
200 mlrozé bor
2 ev. kanálkukoricakeményítő
4 ev. kanálkristálycukor
40 gétcsokoládé
20 gvaj

Elkészítés menete

  1. A vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a darált diót vagy mogyorót (akár egy kevés reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá, vagy narancsot, ki mit szeret), a tojássárgát és a tejfölt. Kézi robotgéppel jó alaposan eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukorral elkevert és átszitált lisztet. Sima állagú tésztává gyúrjuk, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk és megformázzuk a kis virágokat vagy csillagokat, ki mit szeret. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 150 fokon kb. 10 percig sütjük. A sütési idő függ a tészta vastagságától is.
  3. A krémhez 150 ml bort felmelegítünk, az 50 ml borban pedig elkeverjük a cukrot és a keményítőt, majd ezt adjuk a felhevített borhoz. Sűrű kását főzünk, majd levesszük a lángról. Még amíg forró, belekeverjük a kockára tört csokoládét és a vajat, krémesre dolgozzuk.
  4. A formákat a krémmel összetapasztjuk, a tetejét pedig kedvünkre díszítjük, porcukorral megszórjuk.