Lágy, lekváros-krémes piskótaszelet csokiöntettel

Szerintem nincs ünnep krémes sütemény nélkül. Mindig élveztem a nagy családi összejöveteleket, esküvőket, szülinapokat, amikor hatalmas tálcán tálalták a finomabbnál finomabb, helyi cukrászoktól rendelt „kilós” süteményeket. Ezek közül is az egyik legnagyobb kedvencem a lágy lekváros-krémes piskótaszelet, jó sok csokiöntettel. A krém és lekvár két piskótalap közt húzódik meg, amit ráadásul még rumos sziruppal is feldobtam. Szerző: Marta

Hozzáadta:, 23.5.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy, lekváros-krémes piskótaszelet csokiöntettel

Hozzávalók

Tészta:
8 dbtojás
8 ev. kanálkristálycukor
8 ev. kanálrétesliszt
1 csomagsütőpor
Töltelék:
3 dbtojássárga
3 ev. kanálporcukor
1 csomagvanília ízű pudingpor
200 mltej
250 gvaj
Szirup:
100 gkristálycukor
150 mlvíz
100 mlrum
Szükségünk lesz még:
200 gcsokoládé
180 gvaj
lekvár

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóiból két piskótalapot sütöttem: Négy tojások sárgáját és fehérjéjét szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, egyenként beledolgoztam a tojássárgát, majd a négy kanál cukrot, négy kanál lisztet és a fél csomag sütőport. A tésztát kb. 30x40 cm-s tepsibe öntöttem, amit előtte sütőpapírral kibéleltem, majd 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem. A másik tésztalapot ugyanígy készítjük el.
  2. A vízből és cukorból szirupot főztem, majd hozzáadtam a rumot.
  3. Egy kevés olvasztott csokoládéval megkentem az egyik tésztalapot. Miután a csokoládé megkötött, a tésztalapot átfordítottam és megkentem a lekvárral. Rátettem a másik piskótalapot, majd a piskótalapot meglocsoltam a finom sziruppal.
  4. A krémhez sűrű pudingot főztem (pudingpor, tej). A tojássárgát a porcukorral gőzfürdő felett habosra vertem és ezt is hozzáadtam a forró pudinghoz. Amikor kihűlt, elkevertem a puha vajjal.
  5. A krémet kihűtjük és rákenjük a szirupos piskótalapra.
  6. Elkészítjük a csokiöntetet: a csokoládét és vajat gőzfürdő felett felolvasztottam. A csokiöntetet ráöntöttem a sütemény tetejére, majd miután a csoki megkötött, felszeleteltem, tálaltam.