Lágy, mandulába forgatott golyók lekvárral

Isteni íz, isteni illat, ez bizony nem lehet más, mint a lágy, mandulába forgatott golyók lekvárral! Igazi klasszikus, nem is emlékszem arra, hány éve is készíti a család. A tészta elkészítése nem nagy gond, a hozzávalókból pedig falatnyi kis golyókat készítünk. Na ezt kenjük meg felvert tojásfehérjével és forgatjuk bele a darált mandulába. A végén már csak a lekvár kell és a készre sütés. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 15.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy, mandulába forgatott golyók lekvárral

Hozzávalók

250 gfinomliszt
100 gporcukor
150 gvaj
3 dbtojássárga
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálsütőpor
csipet só
2 ev. kanállekvár
tojásfehérje kenéshez
darált mandula vagy dió díszítéshez

Elkészítés menete

  1. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral, vaníliacukorral, sóval és sütőporral. Hozzáadjuk a kockára vágott puha vajat és a tojássárgát.
  2. Tészta állagúra dolgozzuk, majd kis, diónyi adagokat szaggatunk ki belőle és golyókat formázunk.
  3. A golyókat tojásfehérjével megkenjük és darált dióba vagy mandulába forgatjuk
  4. Az így előkészített golyókat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A golyók közepére egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk, majd ebbe tesszük a lekvárt.
  5. 120 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.