Lágy narancsos-krémes szelet, csokiöntettel, keksszel

Ebben a finomságban annyi minden van, hogy szinte még felsorolni is nehéz. Az alapja lágy tészta, amire egy réteg narancslével készült vaníliapuding kerül. Hogy fokozzuk az élvezeteket, a pudingra egy réteg tejbe áztatott vajas kekszet tettem, majd erre kerül a világos, tejszínhabos krém. A végén pedig már csak az elengedhetetlen csokiöntet. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 25.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lágy narancsos-krémes szelet, csokiöntettel, keksszel

Hozzávalók

Tészta:
4 db ojás
100 gkristálycukor
100 grétesliszt
1 kv. kanálsütőpor
1 kv. kanálvaníliacukor
Gyümölcsös réteg:
1 lnarancslé
10 ev. kanálkristálycukor
4 csomagvanília ízű pudingpor
Világos réteg:
500 mltej
70 gkeményítő
150 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
200 mlhabtejszín
rum és vanília kivonat
Öntet:
300 mlhabtejszín
75 gétcsokoládé
100 gtejcsokoládé
Szükségünk lesz még:
Vajas keksz
tej

Elkészítés menete

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A 39x22 cm-es, magas falú tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  2. A tojásfehérjét és sárgát szétválasztjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgát a cukorral és vaníliacukorral habosra verjük, majd óvatosan, fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ezután beleforgatjuk a tojáshabot, beletesszük a tepsibe és 15-20 percig sütjük. A megsült tésztát kihűtjük.
  3. A világos réteghez 300 ml tejet edénybe öntünk, hozzáadjuk a kristálycukrot és vaníliacukrot, majd feltesszük főni. A maradék tejben csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáadjuk a cukros tejhez és sűrű krémet főzünk. A tejszínt a rummal elkeverjük, habbá verjük és belekeverjük a kihűlt világos krémbe. Hűtőszekrénybe tesszük.
  4. 700 ml narancslében elkeverjük a cukrot. A maradék narancslevet csomómentesre keverjük a pudingporral, lekeverjük a cukros tejjel, sűrű pudingot főzünk. A pudingot még forrón ráöntjük a megsült tésztára, elegyengetjük, majd a pudingra egy réteg tejbe áztatott kekszet teszünk.
  5. A pudingos-kekszes tésztát kihűtjük, majd rákanalazzuk a hűtőből a világos krémet. Ismét hűtőszekrénybe tesszük.
  6. Amikor a sütemény már kellően hideg, a tejszínt felmelegítjük (ügyelünk arra, hogy ne forrjon fel!). Hozzáadjuk a kockára tört ét- ás tejcsokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. Ezt a csokoládés öntetet öntjük a kihűlt sütemény tetejére. Mikor a csokoládés réteg megkötött, az édesség elkészült. Jó étvágyat!