Lángos joghurtos tésztából

Hozzáadta: Viki78, 24.3.2017
Kategória: Főételek, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Számomra mindig talány, miért is annyira finom és ellenállhatatlan a lángos. Legyen az „szegény ember lángosa”, ami víz, liszt, só, élesztő keveréke, vagy éppen ez a fantasztikus lángos joghurtos tésztából. Akármikor készítem, mindig megállapítom, hogy jobb, mint az utcai. Lehet, elfogult vagyok, és ezzel próbálom kompenzálni mindazt a munkát, ami a lángos elkészítésével jár. De megéri. Igazi, ízes és laktató, jó sok fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal, lila hagymával… Néha ennyi is elég a boldogsághoz és a jóllakottsághoz
Hozzáadta: Viki78, 24.3.2017
Kategória: Főételek, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
Szükségünk lesz:
Tetejére:
- Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, a sütőport, a sót és elkeverjük.
- Egy másik tálban elkeverjük a langyos tejet és a joghurtot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, megvárjuk, míg felfut, majd a kovászt beleöntjük a lisztes keverékbe. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, ami kicsit keményebb és sűrűbb lehet a megszokotthoz képest. A tésztát anélkül, hogy kelesztenénk, egy zacskóba tesszük, aminek a belsejét előtte olajjal kikentük (hogy a tészta ne ragadjon hozzá a zacskóhoz). A zacskót lefedjük, majd legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A hűtőben megkelt tésztát egy olajos nyújtófelületre tesszük és hozzávetőleg 20 egyenlő részre osztjuk. Ezután 5-10 percig pihentetjük. Az olajat felforrósítjuk. A kis tésztaadagokból kezünkkel lángost formázunk.
- A lángost a forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Lecsepegtetjük, fokhagymás-sós olajjal megkenjük, megszórjuk a sajttal, további kedvenc feltétekkel gazdagítjuk, majd tálaljuk.
Forrás: Vaření a pečení s radostí