TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Lángos tejfölös tésztából
Lángos tejfölös tésztából
Recept Lángos tejfölös tésztából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Alexa96    ·   27.4.2017

Lángos tejfölös tésztából

Legutóbb a savanyú bableveshez tejfölös tésztából készült lángost készítettem, de mivel nem fogyott el mind, egy adag mindenkinek jutott vacsorára is. A lángos nemcsak azért különleges, mert a tésztájába tejfölt tettem, hanem azért is, mert a kelesztéshez konyhai kenyérsütőgépet használtam. Amíg a gép végezte a dolgát, én hozzá tudtam látni a bableveshez, és még időt is tudtam spórolni. A közel 1 kg tésztából 8 nagy és laktató lángost készítettem, és nem csodálom, hogy nem tudták a gyereke az egészet megenni. Tanulva a hibámból, legközelebb több kisebb lángost készítek.

Alapanyagok
1 db
tojás
200 g
tejföl (18-20%-os)
300 ml
víz vagy tej
1 kv. kanál
(púpos) só
1 kv. kanál
cukor
700-750 g
rétesliszt vagy finomliszt
42 g
élesztő
olaj a sütéshez
fokhagyma (zúzott fokhagyma + só + víz)
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A lángoshoz jó tömény tésztát készítettem otthoni kenyérsütőben. Először beleütöttem a tojást, majd hozzáadtam a tejfölt, a vizet, 700 g lisztet, a tetejére pedig rámorzsoltam az élesztőt. Amikor már az alapanyagok elkezdtek összeállni, szükség szerint még adtam hozzá lisztet. A liszt mennyisége nemcsak a tojás nagyságától, hanem a tejföl sűrűségétől is függ. Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük 1 kávéskanál cukorral és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tésztát megkelesztjük. A megkelt tésztát liszttel beszórt felületre tesszük és 8 egyenlő részre osztjuk. Minden egyes kis részből kis cipót formázunk. A cipókat a lisztes felületen letakarjuk és fél órát tovább kelesztjük.
  3. Minden egyes cipóból lángost formázunk. Először a közepét vékonyítjuk el, és a közepétől haladunk a cipó széle felé. A közepén a tésztának kicsit vékonyabbnak kell lennie, mint a szélein. A lángosokat a sütés előtt még egy kicsit pihentetjük. 3-4 cm magas forró olajban sütjük meg őket, majd a felesleges olajat lecsepegtetjük.
  4. A kész lángosokat fokhagymás-sós öntettel meglocsoljuk. Természetesen ha kisebb lángosokat szeretnénk, akkor a tésztát több részre osztjuk. Fontos, hogy a tésztája jól megkeljen.
  5. A fokhagymás öntethez 4-5 gerezd zúzott fokhagymát egy kávéskanálnyi sóval és kevés vízzel elkeverünk. Mindenki annyit tesz a lángosára, amennyit szeretne.

Blogom: Recepty z mojej kuchyne

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása