Lekváros bukta

A jó kis szilvalekváros buktának nincs párja! Gyerekként is imádtam, de felnőttfejjel sem mondok nemet ennek a finomságnak. Számomra a bukta az az étel, amin nem kell újítani. Klasszikus kelt tészta, jó házi lekvár, pihentetés a tepsiben, majd készre sütni, a tetejére, ha kérik, porcukor. Ennyiből áll a fáma, a végeredmény pedig tökéletes!

Hozzáadta:, 4.5.2020
Kategória: Főételek, Hús nélkül, Édes főételek, Bukták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lekváros bukta

Hozzávalók

Tészta:
700 gfinomliszt
40 gfriss élesztő
350 mltej
40 gvaj vagy margarin
50 gkristálycukor
1 kv. kanál
1 dbtojás
1 dbcitrom héja
Szükségünk lesz még:
fahéj
lekvár
1 dbtojássárga
1 ev. kanáltej

Elkészítés menete

  1. Előkészítjük a 24 x 36 cm-es tepsit, az alját pedig vajjal kikenjük.
  2. 150 ml langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, felfuttatjuk.
  3. A tészta többi hozzávalót tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük, egy órát meleg helyen kelesztjük.
  4. Miután a tészta szépen megkelt, lisztes felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Felszeleteljük (3x4, azaz 12 négyzetre). A kis tésztalapok közepére tesszük a fahéjjal elkevert lekvárt.
  5. A tölteléket becsomagoljuk, tepsibe tesszük és további 20 percig kelesztjük.
  6. Tejjel felvert tojássárgával megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.