Lekváros linzer

Talán a lekváros linzer az egyik legtipikusabb karácsonyi ünnepi sütemény. Szinte nincs olyan konyha és család, ahol valamilyen formában, porcukorral vagy nélküle, csokival, Nutellával, édes cukormázzal, finomabbnál finomabb házi vagy bolti lekvárral ne találkoztam volna benne. Számomra lekváros linzer nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony, gyerekkorom óta megmaradt nálunk ez a szokás. Azóta rengeteg verziót, tésztát, feltétet kipróbáltam, de ez az a recept, ami a legjobban bejött.

Hozzáadta:, 30.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Recept Lekváros linzer

Hozzávalók

Hozzávalók:
300 gfinomliszt
100 gporcukor
200 gmargarin
2 dbtojás sárgája
1 csomagvaníliacukor
pikáns/savanyú lekvár, én meggyeset használtam
porcukor hintéshez

Elkészítés menete

  1. A lisztet, cukrot, margarint, tojások sárgáját és vaníliacukrot sima állagú tésztává gyúrjuk. A kész tésztát étkezési fóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap a tésztát kivesszük a hűtőből, és liszttel beszórt gyúródeszkára tesszük. A tésztát kézzel még egyszer alaposan átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. Ezután elővesszük a szaggatókat (1 nagyot és egy kis kör alakút). Először kiszaggatjuk a nagy formákat, majd a kicsi szaggatóval a nagyok felének közepén kis lyukat szaggatunk. A formákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 180 fokon 8-10 percet sütjük.
  3. Miután megsült, a nagy, lyuk nélküli formákat lekvárral megkenjük, és erre tesszük rá a kis lyukakkal rendelkező formákat. A sütemények tetejét porcukorral szórjuk meg. Jó étvágyat!

 

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Dorisának