Lekváros táska

Az édes vagy sós töltelékkel töltött tészták nagyon sok konyhában ismertek. Minden receptnek megvan a maga varázsa, én egyszerűen imádom ezeket a töltött tésztákat. Nagyon szeretem, hogy nemcsak a töltelékkel és a tésztával lehet játszani, hanem a feltéttel is. Például a lekváros táska feltétje nemcsak a megszokott porcukor és olvasztott vaj, hanem apróra morzsolt mézeskalács. Ha nincs mézeskalács, akkor a puszedli is tökéletesen beválik. Ha a mézeskalács ötlet nem tetszik, akkor akár fahéjjal vagy kakaóval is megszórhatjuk. Szerző: Nada I (Rebeka)

Hozzáadta:, 16.7.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lekváros táska

Hozzávalók

Tészta:
250 gtúró
250 grétesliszt
1 dbtojás
1/2 kv. kanál
25 gvaj vagy margarin
Töltelék:
100 gsűrű szilvalekvár
Kell még:
100 gvaj
reszelt mézeskalács vagy mézes kocka
porcukor
A ráadás:
1 dbtojásfehérje, a szélek bekenéséhez

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit alaposan elkeverjük és sima állagú, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztes felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek szélét felvert tojásfehérjével megkenjük.
  2. A négyzetek közepére egy kanál lekvárt teszünk, majd a tésztát félbe hajtjuk – a lekvárt betakarjuk. Ujjunkkal a széleit lenyomkodjuk. Közben egy edényben enyhén sós vizet forralunk. Amint a víz felforr, óvatosan beletesszük a táskákat, főzőkanállal kicsit elmozdítjuk az edény aljáról, nehogy odatapadjon.
  3. Attól számítva, hogy a táskák felúsztak a víz tetejére, további 5 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük, tányérra tesszük.
  4. Őrölt mézeskaláccsal, porcukorral megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Jó étvágyat!

Szerző: Nada I. (Rebeka)