Lekváros-túrós szelet édes morzsával
A lekváros-túrós szelet édes morzsával az a típusú sütemény, amiből egy morzsa sem marad, annyira finom. Már a kelt tészta is tökéletes elképzelés, nem beszélve a lágy túrós krémről, a tészta és túrós krém közt megbújó szilvalekvárról, na meg az édes morzsáról. Hogy még finomabb legyen, közvetlen a készre sülés után, amíg még forró, rummal elkevert olvasztott vajjal locsoltam meg. Tökéletes! Szerző: Petra
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 7.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
480 gfinomliszt
100 gvaj
3 dbtojássárga
1 csomagvaníliacukor
1/4 kv. kanálsó
100 mltej
30 gporcukor
1 dbcitrom reszelt héja
Élesztő feluttatásához:
42 gélesztő
130 mllangyos tej
20 gporcukor
20 gfinomliszt
Túrós töltelék:
500 gtúró
2 csomagvaníliacukor
60 gporcukor
3 dbtojássárga
20 g vaníliaízű pudingpor
1 db citromreszelt héja
Morzsa:
120 gvaj
120 gfinomliszt
80 gporcukor
Kell még:
50 gvaj
20 mlrum
szilvalekvár
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, hozzáadjuk a cukrot és a porcukrot, elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut.
- Közben elkészítjük a túrós tölteléket és a morzsát. A túrós töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, az édes morzsánál ugyanígy járunk el.
- A tésztához a lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a tojássárgát, a sót, citrom héját, tejet és cukrot, a felfuttatott élesztőt, majd sima állagú tésztát gyúrunk. Az elkészített tésztát lefedjük és egy órát kelesztjük.
- A tésztát tepsi méretűre nyújtjuk (42x30 cm) és beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Megkenjük a lekvárral, rákenjük a túrós tölteléket, erre szórjuk rá az édes morzsát. Még további 20 percig pihentetjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután rögtön meglocsoljuk a rummal elkevert felolvasztott vajjal. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS