Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal

Az édes fogások gyakran kerülnek terítékre az asztalra, legutóbbi választásom pedig a lekvárral töltött gőzgombócra esett. Ha készítem, akkor mindig legalább egy kiló lisztből, hogy mindenki jól lakjon. Ilyenkor a gyerekek és férjem is legalább 2-3 gőzgombócot bekebelez. Hogy kicsit változatos legyen, a gombócokat darált mákkal (porcukorral elkeverve), darált dióval és kakaóval szórtam meg, aki pedig szereti, olvasztott vajjal is meglocsolhatja.

Hozzáadta:, 17.1.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal

Hozzávalók

1 dbtojás
100 mlolaj
500-550 mltej
3 ev. kanálcukor
1 kv. kanál
1 kgrétesliszt
1 kockaélesztő
dió, mák, kakaó szóráshoz
olvasztott vaj a tetejére
lekvár töltéshez

Elkészítés menete

  1. A kelt tésztát klasszikus módon elkészítjük: 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk a lisztet, hozzáadunk egy kanál cukrot, majd miután felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. A tésztát lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére lekvárt teszünk, becsomagoljuk és cipó alakúra formázzuk.
  3. A gombócokat még fél órát kelesztjük, majd gőz fölött 18-20 percig pároljuk.
  4. Nekem ebből a mennyiségből 36 gombóc jött ki. A gombócokat kakaóval, mákkal vagy darált dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk.