Lekvárral töltött gőzgombóc, kakaóval, dióval, mákkal

Hozzáadta: Babu27, 17.1.2018
Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Az édes fogások gyakran kerülnek terítékre az asztalra, legutóbbi választásom pedig a lekvárral töltött gőzgombócra esett. Ha készítem, akkor mindig legalább egy kiló lisztből, hogy mindenki jól lakjon. Ilyenkor a gyerekek és férjem is legalább 2-3 gőzgombócot bekebelez. Hogy kicsit változatos legyen, a gombócokat darált mákkal (porcukorral elkeverve), darált dióval és kakaóval szórtam meg, aki pedig szereti, olvasztott vajjal is meglocsolhatja.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 17.1.2018
Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
1 dbtojás
100 mlolaj
500-550 mltej
3 ev. kanálcukor
1 kv. kanálsó
1 kgrétesliszt
1 kockaélesztő
dió, mák, kakaó szóráshoz
olvasztott vaj a tetejére
lekvár töltéshez
- A kelt tésztát klasszikus módon elkészítjük: 100 ml langyos tejbe belemorzsoljuk a lisztet, hozzáadunk egy kanál cukrot, majd miután felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. A tésztát lefedjük és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére lekvárt teszünk, becsomagoljuk és cipó alakúra formázzuk.
- A gombócokat még fél órát kelesztjük, majd gőz fölött 18-20 percig pároljuk.
- Nekem ebből a mennyiségből 36 gombóc jött ki. A gombócokat kakaóval, mákkal vagy darált dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Domácí pařené buchty s kakaem, ořechy a mákem.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Selbstgemachte Dampfnudeln mit Kakao, Nüssen oder Mohn an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS