Lekvárral töltött mákos táska burgonyás tésztából

Hozzáadta: Babu27, 6.7.2017
Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd, Gyümölcs szerint, Szilva
KÜLDÖTT KÉPEK
A recept Szlovákiában „perky” néven ismert. Magyar megfelelőjét sajnos nem tudom, így maradok a lekvárral töltött mákos táska burgonyás tésztából elnevezésnél. A tésztája hasonló, mint a szilvás gombócé, azzal a különbséggel, hogy itt nem gombóc, hanem kis táskácska van formázva a krumplis tésztából. Miután elkészült, darált mákkal és porcukorral megszórva tálalom.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 6.7.2017
Kategória: Édes főételek, Gombócok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd, Gyümölcs szerint, Szilva
ALAPANYAGOK
HOZZÁVALÓ 50 ADAGHOZ:
900 gburgonya
300 grétesliszt
1/4 kv. kanálsó
Töltelék:
400 glekvár
300 gdarált mák
porcukor
- Tészta: a burgonyát puhára főzzük, meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és tészta állagúvá gyúrjuk. Nem keverjük túl sokáig, mert a tészta ragadós lesz. Liszttel beszórt deszkán a tésztát 3 mm vastagságúra gyúrjuk, és kb. 6x12 cm-es téglalap alakúra vágjuk.
- A közepére egy kanálnyi szilvalekvárt rakunk, félbehajtjuk, és a szélét villával megnyomkodjuk (így a lekvár a főzés során nem fog kifolyni a tésztából).
- Egy nagyobb edényben vizet forralunk, a töltött táskákat beletesszük a forrásban lévő vízbe (kb. 10-15 darabot főzünk egyszerre). Megvárjuk, míg a táskácskák felúsznak a felszínre, még ettől számítva még 1-2 percig főzzük, végül kivesszük a vízből. A lecsepegtetett táskákat darált mákba forgatjuk, porcukorral meghintjük és tálaljuk. Jó étvágyat!
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sadovskanak
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Slovenské perky s povidly a mákem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Slovenské pirohy s lekvárom a makom.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Słowackie knedle z powidłami i makiem.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Traditionelle slowakische Kartoffelspeise mit Pflaumenmus und Mohn an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS