Lencsefőzelék tükörtojással, pirított kolbászkarikával

Néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. A lencsefőzelék nekem ilyen: imádom minden változatban! Nekem ez a verzió vált be a legjobban, a tetején természetesen a pirított kolbászkarikával és lágy sárgájú tükörtojással. Egy-két szelet, puha, lágy kenyér teszi a végén tökéletessé a kompozíciót. ízlések és pofonok... Szerző: Karambola

Hozzáadta:, 12.6.2020
Kategória: Főételek, Levesek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Lencsefőzelék tükörtojással, pirított kolbászkarikával

Hozzávalók

250 glencse
3 dbbabérlevél
szükség szerint víz
ízlés szerint só és bors
2 dbkisebb burgonya
csipet édes őrölt pirospaprika
200 mlfőzőtejszín
200 mltejföl
2 ev. kanálbúzafinomliszt
ízlés szerint ecet
Feltét:
tükörtojás
kolbászkarika pirítva

Elkészítés menete

  1. A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap átmossuk, majd edénybe tesszük, vízzel felöntjük és elkezdjük főzni a babérlevéllel.
  2. Hozzáadjuk a burgonyát, amit előtte kockára vágtunk, sózzuk és borsozzuk, pirospaprikával is ízesítjük. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.
  3. A tejfölt és főzőtejszínt elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a lencsét.
  4. Ha a főzelék híg, akkor egy kevés tejben lisztet keverünk el, és ezzel sűrítjük tovább.
  5. Megkóstoljuk, sózhatjuk, borsozhatjuk, ecettel ízesíthetjük, vagy akár mustárral is. Pirított kolbászkarikával és tükörtojással tálaljuk.