TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Likőrös csúcsok, akár a cukrászdából
Likőrös csúcsok, akár a cukrászdából
Recept Likőrös csúcsok, akár a cukrászdából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   26.11.2023

Likőrös csúcsok, akár a cukrászdából

A tojáslikőrös csúcsok Szlovákiában és Csehországban is nagy népszerűségnek örvendenek, és ismerik őket Spicc néven is. A sütemény alapját egy lágy tészta képezi, amire egy üreges csokoládés „fal” kerül, melyet megtöltünk likőrös krémmel, végül az egészet csokoládés krémmel bezárjuk, és csokoládéval bevonjuk. Az elkészítéséhez kell némi kézügyesség, és nem árt, ha van speciális habzsákfejünk, amivel a csúcsok „fala” elkészíthető, de megéri a fáradozást. A végeredmény egy rendkívül finom édesség, ami minden konyhában és ünnepi asztalon megállja a helyét.

40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
Hozzávalók:
70 g
kristálycukor
20 g
vaníliapudingpor
10 g
kakaó
100 ml
víz
50 g
főzőcsoki
100 g
margarin
15 db
piskóta
tojáslikőr
tejpor a tojáslikőr sűrítéséhez
csokoládéöntet
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az egyik barátnőmtől kaptam ezt a speciális habzsákfejet, egyenesen Csehországból, de hasonló fejje Magyarországon is találkoztam. A fej lényege, hogy a közepén egy koron található, mely csak egy vékony sávban engedi ki a krémet a habzsákból.
  2. A pudingport, kakaót, cukrot és vizet egy kisebb tálba tesszük, majd alacsony lángon felmelegítjük és folyamatos keverés mellett sűrű kását főzünk. Miután elkészült, levesszük a tűzről, majd beletörjük a csokoládét (50 g). Addig keverjük, míg a csokoládé fel nem olvad és el nem keveredik a krémmel. Megvárjuk, míg a krém teljesen kihűl.
  3. A margarint felverjük, hozzáadjuk a csokoládés krémet és kézi robotgéppel addig dolgozzuk, míg lágy krémet nem kapunk. A krémet hűtőszekrénybe tesszük 10-15 percre, majd habzsákba kanalazzuk.
  4. Fontos, hogy a csokoládés krém csomómentes és sima legyen.
  5. Egy tálcára előkészítjük a piskótákat, olvasztott csokoládéval megkenjük és a krémet a fej segítségével rátesszük a piskótára (kb. 5 cm magasan).
  6. Likőrös krém: a tojáslikőrbe tejport szórunk, a pontos mennyiséget nehéz meghatározni, a lényeg, hogy a likőr még folyós legyen, de sűrűbb állagú.
  7. A likőrt beletöltjük a csokoládés „falba”, majd a tetejét a csokoládés masszával lezárjuk – ehhez a fejet lecseréljük.
  8. A likőrös csúcsokat hűtőszekrénybe tesszük addig, amíg a csokoládés fal meg nem köt, majd ezután a csúcsokat csokoládéval bevonjuk. Fontos, hogy a csokoládés fal kellően kemény legyen!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása