Luxus mogyorós-nugátos szelet

Ha csak az alapanyagokat nézzük, akkor a luxus mogyorós-nugátos szelet már rossz nem lehet! Ha pedig elkészítjük és megkóstoljuk, akkor erről meg is bizonyosodunk. Nem tartozik az egyszerű sütemények közé, de megéri a fáradozást. 6 tésztalap, 6 réteg ellenállhatatlan krém, mindez csokoládés öntettel, pirított mogyoróval és fahéjjal megszórva. Ennek senki sem tud ellenállni! Tökéletes választás ünnepekre. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 3.12.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Luxus mogyorós-nugátos szelet

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
1/2 csomagsütőpor
csipet só
1 dbtojássárga
150 gporcukor
150 gvaj
150 gtejföl
2 ev. kanálrum
Krém:
600 mlfőzőtejszín (kb. 15%-os)
600 mltej
150 mlBaileys likőr
150 gkristálycukor
150 gfehér csokoládé
150 gNutella vagy más nugátkrém
150 gdarált mogyoró
1/2 kv. kanálmézeskalács fűszerkeverék
2 csomagmogyorós puding vagy krémpor (ha nincs, tejkaramell pudinggal is helyettesíthető)
100 gkukoricakeményítő
200 gvaj
Tetejére:
200 gfehér csokoládé
3 ev. kanálolaj
3 ev. kanáltej
150 gdarált mogyoró
1 kv. kanálfahéj

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat tészta állagúra dolgozzuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tepsi méretűre nyújtjuk (30 x 40 cm). A tésztával könnyű dolgozni, lágy és nem tépődik.
  3. Minden egyes tésztalapot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokon 4-5 percig sütjük.
  4. A tésztalapokat kihűtjük, a széleit levágjuk.
  5. Elkészítjük a krémet. A mogyorót turmixolni – szinte vaj állagú krémet kell, hogy kapjunk, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a likőrt, majd a 300 ml tejben felolvasztott fehér csokoládét. Egységes masszává keverjük, majd hozzáadjuk a nugátkrémet. A maradék tejben elkeverjük a pudingport, a cukrot és a keményítőt. Hozzáadjuk a tejszínt, sűrű krémet főzünk, amit kihűtünk.
  6. A vajat habosra verjük, majd felváltva, kis adagokban hozzáadjuk a pudingot és a mogyorós masszát. Az így elkészített krémet 6 részre osztjuk (tálba tesszük), füliával lefedjük, fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  7. Elkezdjük a rétegezést. Minden egyes tésztalapra krémet kenünk, majd a megkent tésztalapokat egymásra helyezzük. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, a tészta megpuhul, az ízek összeérnek.
  8. Másnap elkészítjük az öntetet. A fehér csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, a tejet és elkeverjük. Ezt visszük fel a sütemény tetejére, elegyengetjük. A mogyorót megpirítjuk, elkeverjük a fahéjjal, ezzel szórjuk meg a tetejét.
  9. Felszeleteljük, tálaljuk. Jó étvágyat!