Magvas-fokhagymás pogácsa

A magvas-fokhagymás pogácsa nagyon könnyű tésztából készül finom fokhagymával, megszórva lenmaggal vagy szezámmaggal. Igazi partikellék, gyerekzsúrokon kötelező. A készítésben lányom is segített, kisebbek pedig biztos élvezik, ha a magvakkal megszórhatják, előtte pedig tojással megkenhetik a kiszaggatott pogácsákat.

Hozzáadta:, 3.10.2016
Kategória: Előételek, falatkák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Magvas-fokhagymás pogácsa

Hozzávalók

150 grétesliszt
150 gbúza finomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
1 ev. kanál
20 gélesztő
½ csomagsütőpor
100 mltej
100 mllangyos víz
2 ev. kanálolívaolaj
2 gerezdfokhagyma
tojás a bekenéshez
lenmag

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a kovászt felfuttatjuk.
  2. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (só, sütőpor), alaposan összekeverjük, majd belekeverjük az olajat, zúzott fokhagymát, végül hozzáöntjük a kovászt. Elkeverjük, és hozzáöntjük a 100 ml langyos vizet, és addig dolgozzuk, míg sima tésztát nem kapunk. Ezután a tésztát liszttel megszórjuk, egy kendővel letakarjuk és 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  3. Miután a tészta megkelt, egy nyújtódeszkát alaposan belisztezünk, rátesszük a tésztát, ezt is alaposan megszórjuk a liszttel, majd kézzel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amikor a tészta már nem ragad. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral korongokat-pogácsákat szaggatunk a tésztából. A pogácsákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és 10 percig pihentetjük.
  4. A pogácsákat tojással bekenjük, megszórjuk a lenmaggal és 200 fokon aranyszínűre sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből, lehűtjük és már tálalhatjuk is.
  5. A kész pogácsákat még meg akartam tölteni sajtkrémmel és sonkával, de pillanatok alatt, szinte még forrón eltűntek.
  6. Egy adag tészta kb. 50 darab 3 cm átmérőjű tésztára elég.