Magvas-fokhagymás pogácsa

Hozzáadta: Viki78, 3.10.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Ünnepek, Sósak, Főétkezések, Szülinap
KÜLDÖTT KÉPEK
A magvas-fokhagymás pogácsa nagyon könnyű tésztából készül finom fokhagymával, megszórva lenmaggal vagy szezámmaggal. Igazi partikellék, gyerekzsúrokon kötelező. A készítésben lányom is segített, kisebbek pedig biztos élvezik, ha a magvakkal megszórhatják, előtte pedig tojással megkenhetik a kiszaggatott pogácsákat.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Viki78, 3.10.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Ünnepek, Sósak, Főétkezések, Szülinap
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
150 grétesliszt
150 gbúza finomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
1 ev. kanálsó
20 gélesztő
½ csomagsütőpor
100 mltej
100 mllangyos víz
2 ev. kanálolívaolaj
2 gerezdfokhagyma
tojás a bekenéshez
lenmag
- A langyos tejbe belekeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a kovászt felfuttatjuk.
- A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat (só, sütőpor), alaposan összekeverjük, majd belekeverjük az olajat, zúzott fokhagymát, végül hozzáöntjük a kovászt. Elkeverjük, és hozzáöntjük a 100 ml langyos vizet, és addig dolgozzuk, míg sima tésztát nem kapunk. Ezután a tésztát liszttel megszórjuk, egy kendővel letakarjuk és 1 órát langyos helyen kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, egy nyújtódeszkát alaposan belisztezünk, rátesszük a tésztát, ezt is alaposan megszórjuk a liszttel, majd kézzel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amikor a tészta már nem ragad. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral korongokat-pogácsákat szaggatunk a tésztából. A pogácsákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és 10 percig pihentetjük.
- A kész pogácsákat még meg akartam tölteni sajtkrémmel és sonkával, de pillanatok alatt, szinte még forrón eltűntek.
- Egy adag tészta kb. 50 darab 3 cm átmérőjű tésztára elég.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS